plan pošao po zlu

Kriminalci umiješali Justina Biebera u prevaru vrijednu milione

Dvojica Amerikanaca pretvarala su se da organiziraju koncerte superzvijezda i ukrala 1,25 miliona eura. Na kraju je plan pošao po zlu.

Između ostalih pop-zvijezda, Justin Bieber je također bio za milionsku prevaru.

Dvojica prevaranta zaradila su 1,25 miliona eura na koncertima u Teksasu koji nikada nisu održani. Terronce Morris (41) i njegov poslovni partner Blake Kelly (36) naveli su organizatore događaja da vjeruju da su imali najbolje odnose sa superzvijezdama kao što su Justin Bieber (29), Billie Eilish (22) i Post Malone (28).

Morris i Kelly su protraćili plijen, prema tužiocima, "da bi se obogatili, finansirajući raskošan životni stil za sebe i svoje saučesnike koji je uključivao putovanja, kupovinu luksuzne robe, plaćanje luksuznih usluga i jelo u skupim restoranima".

Prevarantima se sudi u Miamiju. Prijeti im zatvorska kazna do 20 godina. Kelly očekuje da će biti osuđen u martu, dok Morris ne očekuje da će biti osuđen do maja. Za potonjeg se kaže da se držao svoje šeme prevare čak i nakon što je primio nekoliko pisama od advokata Justina Biebera, izvještava Miami Herald, pozivajući se na sudske dokumente. Navodi se da je i sama pop-zvijezda bila kada je saznao za incident.

"U potpunosti je sarađivao sa federalnom policijom tokom cijele istrage", rekao je Bieberov advokat za NBC News.

Sve je počelo krajem 2019. godine kada su Kelly i Morris upoznali promotora koncerata koji se specijalizirao za organizaciju muzičkih festivala u velikim arenama. Kelly je u to vrijeme zapravo radio u muzičkom biznisu u Los Angelesu, ali je novom poznaniku tvrdio da je bio blizak prijatelj sa Justinom. Njegov partner se predstavljao kao muzički producent i tvrdio je da ima višegodišnje iskustvo u pridobijanju superzvijezda da nastupaju na koncertima.

Prevaranti su obećali da će unajmiti Justina Biebera da vodi seriju koncerata sljedeće godine. Falsificirali su potpise, email adrese i ugovore, unajmili Bieberovog dvojnika za videokonferencije i zakleli se da će se pojaviti najbolji snimci. Novi poznanik je vjerovao njima i platio im je milion dolara unaprijed. Ovu prevaru su ponavljali mnogo puta sve dok ih FBI nije uhapsio u julu 2023.