Policajac David Carrick, brutalni seksualni predator, počinio je desetine silovanja u uniformi pripadnika gradske policije Londona
Svijet

Priča koja je uzdrmala Britaniju: Policajac počinio desetine silovanja, tukao i ponižavao žrtve

Tokom 17 godina, policajac David Carrick, brutalni seksualni predator, počinio je desetine silovanja u uniformi pripadnika gradske policije za šire područje Londona – Metropolitan police, što cijelu stvar čini još šokantnijom.

Počinio je više desetina seksualnih prijestupa u razdoblju od gotovo 20 godina, između 2003. i 2020. Britanski mediji ga opisuju kao “jednog od najgorih britanskih silovatelja”.

Koristio policijski položaj kako bi namamio žene

U ponedjeljak ujutro, 48-godišnji policajac David Carrick, priznao je pred sudom u Londonu krivicu za četiri silovanja. U decembru je priznao 43 seksualna prijestupa. Među kojima 20 silovanja i brojna agresivna djela seksualne prirode.

Saznanja o silovanjima koje je počinio kao policajac izazvala su ogorčenje i val kritika na račun londonske policije.

“U ime londonske policije, želim se izviniti ženama koje su patile u rukama Davida Carrika. Trebali smo uočiti njegov obrazac zlostavljačkog ponašanja. A budući da nismo, propustili smo priliku da ga uklonimo iz policije”, izjavila je Barbara Gray, pomoćnica načelnika Scotland Yarda.

Ovaj slučaj priziva u sjećanje smrt 33-godišnje Londončanke Sarah Everard koju je u martu 2021. silovao i ubio također jedan policajac. To je bio zločin koji je zgrozio cijelu zemlju.

Carrick je radio za policijski odjel unutar Scotland Yarda koji je zadužen za osiguranje parlamenta i diplomatskih predstavništava.

Uhapšen je u oktobru 2021. kada je jedna žena rekla da ju je silovao nakon što su se upoznali preko interneta te izašli na sastanak. Nakon što je slučaj dospio u javnost, počele su se javljati i druge žrtve.

Policija i tužitelji su rekli da je 48-godišnjak koristio svoj policijski položaj kako bi namamio žene. Zatim ih je uvjeravao da im niko ionako ne bi vjerovao da su žrtve. Jer bi to bila “njihova riječ protiv njegove”.

Policajac počinio desetine silovanja

Neke od žrtava je tukao i ponižavao, zabranjujući im da jedu. Jednu je 10 sati držao zaključanom u ormaru ispod svog stubišta.

David Carrick se izjasnio krivim za kaznena djela koja mu se pripisuju te neće biti sudskog procesa. Početkom februara će se održati ročište na kojem će sud objaviti kaznu za tog serijskog silovatelja.

Glavna tužiteljica državnog tužiteljstva Jaswant Narwal rekla je da ovo “jedan od najšokantnijih slučajeva kojim se tužiteljstvo bavilo. A u koji je umiješan policajac”.

“Carricku je povjerena važna uloga – bio je odgovoran za zaštitu javnosti. Ipak, 17 godina u privatnom životu činio je upravo suprotno. Riječ je o čovjeku koji je nemilosrdno omalovažavao, seksualno zlostavljao i silovao žene. Kako je vrijeme prolazilo, njegovi prijestupi postajali su sve ozbiljniji, a on sve hrabriji, misleći da će se izvući”, istaknula je Narwal.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare