afera Starlink

Priča s Muskom je jako zabrinjavajuća i treba da budi veliki strah: Ovo se mora zaustaviti na vrijeme

Musk sabotirao ukrajinski napad

Intervencija Elona Muska u ukrajinskom ratu bit će duboko zabrinjavajuća za mnoge, ali je i naznaka stvari koje dolaze, piše za Sky News analitičar Dominic Waghorn.

Uspon svemoćnih milijardera možda tek počinje, a AI će vjerovatno ubrzati njihov uspon na pozicije bogatstva i utjecaja koji će premašiti moć nacionalnih država.

Priča je ravna nekoj iz jeftinog trilera. Nevjerovatno bogati milijarder pomaže Ukrajini da se bori protiv Rusa sa konstelacijom satelita i opreme na zemlji.

Ali kako se rat nastavlja, Kijev se plaši da je on sve ambivalentniji. Tada, baš kada su na rubu odlučujućeg udarca koji bi mogao oblikovati smjer rata, on isključuje svoju mrežu i spašava rusku flotu.

Elon Musk je živčan i neodgovoran. Njegove izjave na društvenim mrežama ponekad su impulzivne i nepromišljene. On ne pokazuje mudrost Solomona iz poslednjih dana.

Pa ipak, čini se da je to bila uloga koju je sam izabrao, sa dalekosežnim posljedicama.

Vlada u Kijevu je mjesecima škrgutala zubima kada je Musk u pitanju.

Starlink je uveliko pomogao ratnim naporima Ukrajinaca, a Musk im je poslao opremu vrijednu desetine miliona dolara.

Ali oni se sada ne biraju riječi. Ukrajinski zvaničnici su 'pljuvali' po njemu u vijestima.

Mihajlo Podoljak, savjetnik Volodimira Zelenskog, osudio je Muskovu intervenciju.

"Kao rezultat," tvitovao je, "ubijaju se civili, djeca. Ovo je cijena koktela neznanja i velikog ega."

Čini se da je Musk obuzet strahom od ruske nuklearne odmazde.

Moskva je hranila takve strahove kroz veći dio ovog rata, ali zapadne obavještajne agencije kažu da nema znakova da su ozbiljne.

Za korištenje taktičkog nuklearnog oružja potrebne su sedmice za pripremu, iznošenje sredstava iz skladišta i priprema za njihovo raspoređivanje. Ništa slično se nije dogodilo.

Musk je možda vjerovao da sam spašava svijet od mnogo većeg rata i nuklearnog požara.

Kritičari kažu da je to bilo naivno i da bi se trebao držati svog svakodnevnog posla.

Njegova odluka znači da je ruska pomorska imovina ostala netaknuta i operativna i da nastavlja da lansira razorne brodske rakete Kalibr u Ukrajinu ubijajući civile, uništavajući tržišta, restorane, kuće i bolnice.

Sve je to, kažu Ukrajinci, sada krv na Muskovim rukama.

Da li je američka vlada trebala obuzdati Muska da da primjer drugim tajkunima koji sebe smatraju samozvanim čuvarima svjetskog poretka?

Intrigantno je da je Musk bio u kontaktu s Bijelom kućom i Pentagonom tokom ove epizode, ali njihov odgovor nije jasan.

Bidenova administracija treba da objasni više o svojoj ulozi u svemu tome.

Sumnja se da su kreatori politike bili previše sretni što su tolerirali Muskovo učešće u ratu jer im je to uštedjelo novac. Ali koliko je to bilo mudro gledano unazad?

Razvoj postavlja zabrinjavajući presedan. Bez sumnje će biti više mega-bogatih pojedinaca sa istom kombinacijom bogatstva, moći i ega koji će se htjeti baviti geopolitikom.

Postoje razlozi zašto su diplomatija i međunarodni odnosi prepušteni izabranim vladama na Zapadu, sa legijama vanjskopolitičkih savjetnika, a ne stavljeni u ruke jednom čovjeku.