DOPING

Procurile WhatsApp poruke, slavnom sportašu prijeti doživotna suspenzija

Doping skandal u Španiji, nazvan operacija Ilex, dobio je svoj nastavak

Doping skandal u Španiji, nazvan operacija Ilex, dobio je svoj nastavak. Operacija je djelo španske civilne garde koja progoni mrežu krijumčarenja zabranjenih proizvoda, a na čijem je čelu bio dr. Maynar, stručnjak sa Univerziteta Extremadura. Proizvode su, između ostalog, "isprobavali" na sportašima kao što je kolumbijki biciklist Miguel Ángel López, koji je zbog poveznica sa slučajem suspendiran u julu prošle godine.

Nakon izvješća tužiteljstva Extremadura u javnost su procurili WhatsApp razgovori između aktera povezanih sa slučajem, a izvješće bi, prema navodima Marce, moglo kompromitirati rad španske civilne garde koja je od loktobra 2021. i preko Odjela za javno zdravstvo i doping (UCO) radila na dokazivanju navodnog kriminalnog ponašanja proizvodnjom, nabavom, posredovanjem, nuđenjem i skladištenjem lijekova koji nisu imali potrebno zakonom propisano odobrenje.

Dana 3. decmbra, tužiteljstvo Exremadura potvrdilo je u svom izvješću da "iz provedenih postupaka nije bilo moguće dovoljno akreditirati kojim su sportašima bili namijenjeni i u vezi s kojim konkretnim natjecanjem", niti da je moguće utvrditi "je li konzumiran ili u kojoj mjeri, učinkovitoj ili opasnoj, generičkoj ili specifičnoj, koju ovaj lijek može izazvati gutanjem". Zbog navedenog, stoji u dokumentu, traži se privremeno razrješenje tri osobe koje se istražuje.

"Nisam mogao rizikovati život"

Osim dr. Marcosa Maynara i njegovog pomoćnika Ignacija Bartoloméa, u operaciji se pojavljuju i drugi ljudi kao što su Vicente Belda Vicedo, Ruben Tiago Alves i Raúl Bernal te razni lijekovi koji su u vlasništvu tvrtke Angelini Pharma España SL, a aktivni sastojak mu je menotropin. Navedeni proizvod bi navodno bio dostavljen Lópezu s ciljem poboljšanja njegovih fizičkih sposobnosti. Treća osoba Vicente Belda Jr. sudjelovala je u distribuciji i konzumacija te supstance u svrhu dopinga izazvala bi štetne učinke, navodi Marca.

Belda je navodno bio taj koji je supstancu doveo u Mađarsku kako bi se López ubrizgao prije početka trosedmične utrke Giro d‘Italia 2022. godine. Belda je, kako navodi Marca, u svojoj izjavi u oktobru prošle godine priznao da je zaprimio paket.

"Dobijem i dan prije odlaska ne vidim što je. Dobio sam i dan prije odlaska na put otvaram pakete da ih organiziram. Vidim da ima žuljeva i bacim ih, doslovno. Prvo jer je to protuzakonito. Prema pravilima ne smijem nositi lijekove sa sobom u tim, ispada mi kosa. Drugo, ako me zaustave na aerodromu, kosa mi ispada i sutradan bih išao na dva leta. Nisam mogao riskirati život zbog nekih žuljeva", rekao je bivši pomoćnik momčadi Astana dok slučaj nije eksplodirao.

Zatvorska kazna od pet do šest godina

Lijek koji je Lopez navodno ubrizgao izazvao mu je probleme u nozi, što se daje shvatiti iz razgovora umiješanih aktera. Vicente je Maynaru putem WhatsAppa napisao da gubi snagu i da ne može "pritiskati".

"Ako je to normalno kod njega, ne smiješ ga ni dotaknuti. To je nešto što je povezano sa zadržavanjem tekućine u tijelu", stoji u razgovoru.

Sam López priznao je svoje uključenje u slučaj putem druge poruke koju je napisao dr. Maynaru.

"Vidjet ćemo hoću li loše reagirati na bilo koji od novih vitamina koje ste mi poslali", piše.

Njegovi su se fizički problemi nastavili su se prvih dana svibnja sve dok 10. maja Lopez nije napustio utrku. Konzumacija te supstance, neformalno zvane „testis“, i njezino djelovanje na tijelo sportaša koji ga je konzumirao bez terapeutske potrebe i radi poboljšanja svojih fizičkih sposobnosti, bila je uzrok odustajanja.

Iako slučaj još nije gotov, Marca navodi koje su potencijalne posljedice za Lopeza ukoliko se dokaže krivim. Pišu kako bi njegovo izbacivanje iz sporta moglo biti isto kao i kod Lancea Armstronga, doživotno. Za dr. Maynara navodi se zatvorska kazna od pet do šest godina, za kazneno djelo trgovine drogom i kazneno djelo dopinga, prenose Sportske novosti