isil

Produžen pritvor Adnanu Ćatiću, osumnjičenom za organizovanje terorističke grupe

Osumnjičenom Ćatiću pritvor može trajati do 14. januara 2024. ili do nove sudske odluke

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Državnog tužilaštva te Adnanu Ćatiću, osumnjičenom za organizovanje terorističke grupe, odnosno da je boravio na stranim ratištima Sirije i Iraka, produžio pritvor za naredni mjesec.

Ćatiću je pritvor produžen zbog opasnosti od bjekstva, zatim bojazni da bi boravkom na slobodi vršio utjecaj na saučesnike ili prikrivače te počinio novo krivično djelo.

Kako su iz Suda naveli za Detektor, osumnjičenom Ćatiću pritvor može trajati do 14. januara 2024. ili do nove sudske odluke.

Ćatića su sredinom novembra policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu predali Tužilaštvu BiH nakon što je uhapšen na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu zbog sumnje da je učestvovao na stranim ratištima Sirije i Iraka, gdje je bio u strukturama ISIL-a, koji je od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija proglašen terorističkom organizacijom.

Tužilaštvo ga sumnjiči za krivična djela organizovanje terorističke grupe, protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim organizacijama, u vezi sa krivičnim djelom terorizam.