Ekonomija

Proizvodi Bosnalijeka uskoro i u Kataru. Uzunović: Zahvaljući investicijama, sad smo konkurentniji

Proizvodi kompanije Bosnalijek d.d. Sarajevo su krajem 2021. godine uspješno registrovani u Kataru, nakon čega je realizovana i prva isporuka, saopćeno je iz kompanije.

Očekuje se da prodaja Bosnalijekovih proizvoda u ovoj državi krene već od juna ove godine.

Nakon što je prošle godine uspješno otvoreno tržište Iraka, ovo je druga država u regiji Perzijskog zaljeva u kojoj će početi distribucija Bosnalijekovih proizvoda.

S obzirom da će u Kataru ove godine biti održano Svjetsko prvenstvo u fudbalu, ujedno se otvara prilika za dodatno međunarodno pozicioniranje Bosnalijeka.

Nedim Uzunović, generalni direktor Bosnalijeka, ističe da je ova saradnja uspješno dogovorena sa jednim od dva proizvođača lijekova iz Katara.

“Prilika za ugovaranje ovog posla postala je moguća nakon što je Bosnalijek instalirao opremu za praćenje stabilnosti proizvoda u uslovima klimatske zone 4, gdje su prosječna temperatura i vlažnost zraka više nego u BiH i drugim zemljama sa sličnim klimatskim uslovima. Ovim aktivnostima stečeni su uslovi da se, nakon dugotrajnih ispitivanja, registruju proizvodi u zemljama Bliskog istoka te drugim zemljama Azije, Afrike, Srednje i Južne Amerike koje se nalaze u uslovima klimatske zone 4. Zahvaljujući investicijama i modernizaciji proizvodnih pogona, sada smo konkurentniji i u prilici da snažnije iskoračimo na regulatorno zahtjevnija tržišta, čime se otvaraju dodatne razvojne perspektive za kompaniju”, poručio je Uzunović.

Bosnalijek je najveća domaća farmaceutska kompanija i jedan od regionalnih lidera koji uspješno posluje u 27 država na tri kontinenta.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare