Otkriće u Brazilu

Pronađena lobanja divovskog predatora, harao Zemljom davno prije dinosaura: ‘Bio je strah i trepet’

Foto/Ilustracija: Sveučilište Harvard (Odjel evolucijske biologije)

Dinosauri imaju reputaciju najstrašnijih drevnih grabežljivaca, no novo istraživanje ukazuje na to da su 40 miliona godina prije njih našim planetom harali jednako strašni predatori.

Naime, naučnici su u Brazilu pronašli fosil, gotovo potpuno očuvanu lobanju i kosti, opasne zvijeri stare 265 miliona godina. Lobanja Pampaphoneuss biccaija, velika nekih 36 cm, otkrivena je u blizini Sao Gabriela.

"Ova je životinja izgledala opasno, sigurno je bila strah i trepet svemu što joj se našlo na putu", rekla je paleontologinja Stephanie Pierce sa Univerziteta Harvard. Pampaphoneus spada u ranu grupu dinocefala, golemih primitivnih gmazova koji su živjeli u periodu perma, a izumrli otprilike trideset miliona godina prije pojave dinosaura.

Izgleda da je žvakao i kosti

Nisu svi dinocefali bili mesožderi, ali Pampaphoneus sigurno jest.

"Životinja je imala velike, oštre očnjake prilagođene za hvatanje plijena", kazao je Felipe Pinheiro, paleontolog s Federalnog sveučilišta Pampa (UNIPAMPA) u Brazilu, a prenosi Science Alert.

"Raspored zubi i kranijalna arhitektura ukazuju na to da je mogao žvakati i kosti, slično kao moderne hijene", dodao je. Pampaphoneus je živio na kraju geološkog perioda perma, neposredno prije najvećeg do sada masovnog izumiranja, kada je nestalo 86 posto svih životinjskih vrsta na Zemlji.

Fosili drugih dinocefala prethodno su pronađeni u Rusiji i Južnoj Africi, ali Pampaphoneus biccai jedina je poznata takva vrsta u Brazilu. Paleontolozi navode da ovaj dobro očuvani fosil otkriva nove karakteristike koje su prije bile nepoznate (2008. je pronađena manja lobanja).

Foto: Univerzitet Harvard

"Pronalazak nove lubanje Pampaphoneusa nakon toliko vremena iznimno je važan za bolji uvid u život ove životinje, prije ju je bilo teško razlikovati od njenih ruskih srodnika", rekao je paleontolog Mateus A. Costa Santos iz UNIPAMPA.

Golemi predator od tri metra

Pampaphoneus je znao doseći visinu od tri metra i težiti nevjerovatnih 400 kilograma. No on se ne ističe samo zbog svoje veličine. Ovaj drevni predator je imao gusto građenu lobanju, kao i mnogi drugi dinocefali, po čemu je ova vrsta i dobila svoje ime – koje na grčkom znači "strašna glava".

Nakon analize lobanje stručnjaci su ustanovili da bi za sada neidentificirana čeljusna kost mogla poticati od još veće verzije Pampaphoneusa biccaija. Odnosno, "strašna glava" koju su upravo proučavali možda čak ni ne pripada odrasloj jedinki.

Istraživanje naziva Cranial osteology of the Brazilian dinocephalian Pampaphoneus biccai (Anteosauridae: Syodontinae) objavljeno je u časopisu Zoological Journal of the Linnean Society.