Sport

Prvi bjegunac jugoslovenskog fudbala: Zvezda i Partizan se otimali za njega, a on na prevaru pobjegao u Ameriku sa poznatom pjevačicom

Legendarni jugoslovenski fudbaler Slaviša Žungul rođen je 28. jula u Požarevcu.

On je sedamdesetih godina prošlog vijeka važio za veliku fudbalsku zvijezdu, a bio je član najtrofejnije generacije splitskog Hajduka.

Splitski Hajduk je sedamdesetih godina bio najdominatniji tim u Jugoslaviji, a Slaviša Žungul je sa “majstorima s mora” osvojio tri državne titule i četiri kupa.

U čuvenom bijelom dresu odigrao je 177 utakmica i postigao 82 gola. Bio je napadač koga je krasila brzina, ali i stamenost u duelu.

REPREZENTATIVAC

Žungul je za reprezentaciju Jugoslavije debitovao 28. septembra 1974. godine na utakmici protiv Italije, dok je posljednji put pod nacionalnim grbom igrao četiri godine kasnije protiv Rumunije. Ukupno je upisao 14 nastupa za reprezentaciju.

Bio je član “plavih” na Evropskom prvenstvu 1976. u Jugoslaviji. Nastupio je na obje utakmice kao starter.

PRVI BJEGUNAC JUGOSLOVENSKOG FUDBALA

Slaviša Žungul je 1978. godine napustio Jugoslaviju i otišao u Ameriku. Međutim, nije to bio običan odlazak.

On je imao važeći ugovor sa Hajdukom, ali zbog neprijatnih situacija koji mu je njegov klub priredio, odlučio je da na prevaru napusti Jugoslaviju.

“Budući da sam bio igrač pod ugovorom, morao sad da budem lukav. Otišao sam do sekretara Žaje i tražio potvrdu kako bih mogao igrati mali fudbal u Americi za vrijeme zimske pauze u Jugoslaviji. On mi je to odobrio, a na moju molbu nije stavio vremensko ograničenje”, rekao je Žungul u intervjuu za zagrebački “Start” osamdesetih godina.

PROČITAJTE  Sjajan transfer bh. reprezentativca: Anel Ahmedhodžić konačno pravi odlučujući korak u karijeri?

U istom intervjuu otkrio je da je ključno za njegov odlazak bilo što mu Hajduk nije ustupio trosobni stan koji mu je obećan, te da nije istina da nije hteo da služi vojni rok, kako je ranije u medijima spekulisano.

LAŽNO OBEĆANJE

Za Žungula su se u to vrijeme interesovali i Crvena zvezda i Partizan, ipak on nije bio za te opcije.

U jednom momentu ponudio je upravi Hajduka 300.000 dolara da ga razriješe ugovora, ali po njegovim riječima tražili su mu 500.000.

“Ja sam pristao, a Žaja je zagrizao izdao mi potvrdu. Z*jebao sam ih i prekršio riječ, a oni tu lovu nisu nikada dobili”, priznao je svojevremeno on.

NIJE OTIŠAO SAM

Slaviša je u Ameriku otputovao sa pjevačicom i manekenkom Moni Kovačić koja je tada važila za jednu od najljepših žena Jugoslavije.

Moni je u tom momentu bila naslovnim stranama i duplericama mnogih magazina, a zbog harimatičnog Slaviše odlučila je da se zaputi “preko bare”.

PROČITAJTE  Povreda Karima Benzeme. Da li je to razlog za paniku u Realu?

Njihova veza nije dugo potrajala, razišli su se i svako je nastavio svojim putem.

GOLOVI I PROVODI

Žungul je na početku svoje karijere u “zemlji snova” počeo sa malim fudbalom.

Četiri sezone je dominirao na parketu i uvijek je na kraju sezone bio proglašen za najboljeg igrača.

Zatim je potpisao za profesionalni fudbalski klub San Diego Sockers, a rezultati su bili identični.

U prvoj sezoni postigao je 20 golova i zabilježio 10 asistencija što mu je donijelo titulu najkorisnijeg igrača šampionata.

Nakon toga, ponovo se vratio malom fudbalu gdje je dugo vremena sa 715 pogodaka držao rekord u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pored fantastičnih partija na terenu, Žungul je obožavao i provod. U to vrijeme se pričalo da je bio čest gost legendarnog noćnog kluba u New Yorku “Studio 54”.

CVJEĆARA KAO BIZNIS POSLIJE KARIJERE

Nakon što je odlučio da se penzioniše, Slaviša je otvorio cvjećaru u kojoj su često viđene poznate ličnosti poput Debbie Harry i Grace Kelly.

On danas ima 67 godina i još uvijek živi u Sjedinjenim Američkim Državama.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare