Magazin

Prvi put nakon smrti supruga oglasila se Olivera Balašević

Olivera Balašević oglasila se na svom Instagramu prvi put nakon suprugove smrti. Na poseban način obilježila je Međunarodni dan materinjeg jezika te je podijelila video iz emisije u kojoj je gostovala i pričala o onome što jezik za nju znači.

"Živimo u čudnim vremenima. Ono što je daleko svakog dana se čini još daljim. A ono što nam je blisko, sve nam je bliskije i bliskije. U haosu ovog iskrivljenog ogledala pandemije i apsurda, ko smo mi ako ne stremimo ka vrijednostima", započela je.

"Najdubljim, onim što vuku iz naših korijena i tiho nas, šapatom, podsjećaju ko smo. Tako i danu materinjeg jezika dugujemo, ako ništa, barem zahvalnost. Što nas opominje da ne zaboravimo. Korijene. Majke. Bake. Nas same. Međutim, ne mogu a da se ne pitam, je li materinji jezik onaj kojem nas uče naše majke, ili je to pak onaj koji učimo svoju djecu?" upitala je.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Olivera Balašević (@olivera.balasevic)

"Moja ga majka, nažalost, nije imala. Odrastajući u nekim drugim vremenima, zauvijek je ostala bez tog izvornog, koji piše naše prve priče. Ili ga je možda i imala, samo mu ne znamo ime? Bilo kako bilo, sreća je da planeti imaju svoj jezik. I da se razumiju. Oni su pak tajno i nepogrešivo povezani, svjetovi za sebe. Različiti, a isti."

"Čast mi je bila, i odgovornost, da povodom obilježavanja 20. međunarodnog praznika materinjeg jezika i ja kažem par riječi. Onih iz najdaljih kutaka duše, kako već biva kada iz vas progovara dijete ratnog siročeta, koje je odraslo baš ovdje, u Kovačici. Šapnuli su mi s mojeg Planeta, da vam prenesem da ne zaboravljate. Već da se sjećate", poručila je.