NAMJEŠTAO MEČEVE

Prvi teniser koji je objavio da je homoseksualac dobio sedam godina suspenzije

Maxence Broville javno je u decembru 2022. godine objavio da je gej, fotografijom na društvenim mrežama na kojoj se ljubi s još jednim drugim francuskim teniserom, Fabienom Reboulom, čime su postali prvi homoseksualni par na ATP Touru.

No ovih se dana Brovilleovo ime ‘proslavilo‘ na posve drugi način - suspendiran je, naime, iz tenisa na čak sedam godina.

Međunarodna agencija za integritet tenisa (ITIA) potvrdila je da je Francuz isključen zbog namještanja mečeva i da će pored toga morati platiti 5000 dolara, zato što je odbio surađivati s njihovim organima tokom istrage. Također je odbio predati svoje elektronske uređaje kao dokazni materijal, iako je dobio pisani zahtev od strane ITIA.

Njegov najbolji ATP renking u karijeri bilo je 708. mjesto, a demantirao je sve optužbe u vezi namještanja mečeva u 2017. i 2018. godini. No proglašen je krivim i njegova suspenzija završava 19. juna 2030. godine, s obzirom na to da se računa vrijeme od kada mu je zabranjeno baviti se tenisom, a to je od 20. juna 2023.

U spomenutom periodu zabranjeno mu je sudjelovati na bilo kakvom profesionalnom turniru, kako u ulozi igrača, tako i u ulozi trenera.