potvrđeno prisustvo virusa

Ptičija gripa se pojavila u Republici Srpskoj: Kod Srbca uginulo 25 labudova, imamo li razloga za strah?

U Republici Srpskoj utvrđeno je prisustvo ptičijeg gripa i određene su mjere za suzbijanje ove bolesti na ugroženom području Gradiške i Srpca, rekao je pomoćnik ministra manjeg bh. entiteta za veterinarstvo Negoslav Lukić.

Lukić je rekao da su u utorak, 6. februara, lovci pronašli 25 uginulih labudova u mjestu Donja Dolina, na granici sa opštinom Srbac, te je na uzorku od pet uginulih labudova utvrđeno prisustvo genoma virusa influence ptica, dok su ostali leševi zbrinuti na propisan način.

On je napomenuo da je u skladu sa propisima koji su na snazi, radi zaštite zdravlja ljudi i životinja od naročito opasnih zaraznih bolesti i zoonoza, Ministarstvo manjeg bh. eniteta odredilo mjere za suzbijanje influence ptica.

"S obzirom na to da je riječ o pojavi influence ptica kod divlje populacije nije bilo potrebno donositi stroge mjere, te se donesene odnose na pojačani nadzor, osiguravanje i održavanje higijenskih uslova i biosigurnosnih mjera u svim objektima za uzgoj i držanje živine", naveo je Lukić za Mondo.

On je rekao da su nadležne veterinarske organizacije, kao i farmeri, obavezni da svako uginuće živine ili promjenu zdravstvenog statusa prijave nadležnoj veterinarskoj inspekciji.