Svijet

Putin lakše diše! Njemačka odustala od najubojitije sankcije kojim bi bio kažnjen ako napadne Ukrajinu

Zapad je navodno odustao od planova isključivanja Rusije iz međunarodnog bankovnog platnog sistema ako napadne Ukrajinu, što je tzv. nuklearna opcija u nizu predloženih sankcija.

Njemačka vlada je izvijestila da će se od prijetnje isključivanjem Rusije iz sistema Swift odustati zbog bojazni da bi to moglo destabilizirati međunarodna tržišta, piše njemački poslovni dnevnik Handelsblatt, a prenosi The Telegraph.

No, SAD je, s druge strane, odbacio tu tvrdnju, insistirajući da "nijedna opcija nije isključena" u slučaju ruske agresije.

Znakovi podjela dolaze upravo u trenutku kada je objavljeno da će američki državni sekretar Antony Blinken u četvrtak odletjeti u Berlin na hitne razgovore s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, pak, trebala bi u utorak razgovarati sa članovima ruske vlade u Moskvi.

Zapad je, naime, zaprijetio da će, ukoliko napadne Ukrajinu, isključiti Rusiju iz sistema Swift i tako je odsjeći od sistema međunarodnih plaćanja.

No, izvori iz njemačke vlade rekli su za Handelsblatt da SAD i njezini evropski saveznici odustaju od te ideje zbog zabrinutosti da bi to moglo dovesti do destabilizacije međunarodnih tržišta ili otvoriti put Rusiji za razvoj alternativnog sustava plaćanja.

Umjesto toga, prema pisanju Handelsblatta, Zapad radi na ciljanim sankcijama protiv najvećih ruskih banaka.

No, SAD je odmah reagirao odbacivanjem tih navoda.

"Nijedna opcija nije isključena", rekao je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

"Nastavljamo se vrlo blisko savjetovati s europskim kolegama o ozbiljnim posljedicama za Rusiju ako nastavi u smjeru napada na Ukrajinu", dodao je.

Njemačka navodno izvršava pritisak da se odustane od ovih sankcija kako bi mogla nastaviti plaćati uvoz ruskog plina i nafte usred zime.

Finansijski stručnjaci, pak, izrazili su sumnje u vezi zabrinutosti da bi Rusija mogla razviti vlastiti sustav plaćanja, tvrdeći da već postoje mnogi alternativni sistemi te da je ono najprivlačnije kod Swifta pristup američkim dolarima.

Upravo u tom kontekstu Blinken već u četvrtak leti u Berlin na hitne razgovore sa Scholzom i njegovom vladom.

Očekuje se da će američki državni tajnik tijekom svog posjeta održati govor o ruskoj prijetnji Ukrajini.

Podjele su nastale nakon što su iz Ukrajine stigla izvješća o odlasku ruskog diplomatskog osoblja ranije ovog mjeseca.

Izvori iz ukrajinske vlade tvrde da je Rusija počela prazniti svoju ambasadu u Kijevu 5. januara, kada je 18 osoba sjelo u vozila te su krenuli prema Moskvi. Tu su skupinu većinom činile supruge i djeca diplomata.

Još 30 ljudi napustilo je ambasadu u Kijevu i konzulat u Lavovu idućih dana, a Ukrajina tvrdi da je osoblju u još dva konzulata rečeno da odu.

"Za svaki daljnji čin agresije Rusija će platiti visoku cijenu, ekonomski, strateški, politički", upozorila je njemačka šefica diplomatije Annalena Baerbcok nakon razgovora u Kijevu u ponedjeljak.

Baerbcok će se sastati u Moskvi s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u trenutku dok pokušava ponovno uspostaviti evropski glas u pregovorima.

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel stala je na čelo Zapada u odnosima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, no od kada se ona povukla SAD je taj koji se izravno bavi Rusijom, a Evropa se dijelom ostavljena po strani po tom pitanju.

Annalena Baerbock dugo je tražila da njezina zemlja zauzme tvrđi stav prema Rusiji, no unutar njemačke vlade postoje duboke podjele oko tog pitanja.