Javne nabavke

RAK BiH na čelu s direktorom iz SNSD-a dao posao Prointeru vrijedan 100.000 KM. Bili su jedini i najpovoljniji ponuđač

Zanimljivo je da je na čelu RAK-a Draško Milinović, istaknuti SNSD-ov kadar, a još zanimljivije je da je Prointer bio jedini ponuđač

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH dala je posao kompaniji Prointer koja se povezuje sa porodicom Dodik.

Iako se ne radi o poslu ogromne vrijednosti, zanimljivo je da jedna državna institucija daje posao ovoj kompaniji koju navodno kontrolira sin Milorada Dodika - Igor Dodik.

Posao se tiče antivirusnih softvera. Kako je objavljeno, RAK je za antivirusna rješenja dao Prointeru posao od skoro 100.000 KM sa uračunatim PDV-om. Tačnije - posao je vrijedan 99.955,44 KM.

Zanimljivo je da je na čelu RAK-a Draško Milinović, istaknuti SNSD-ov kadar, a još zanimljivije je da je Prointer bio jedini ponuđač.

Kako se navodi u odluci o dodjelu ugovora, da Prointer dobije posao odlučila je Komisija koju je imenovao upravo SNSD-ov direktor.

"Komisija za javne nabavke (Komisija) imenovana od strane generalnog direktora, na osnovu Odluke o imenovanju Komisije za javne nabavke, je dana 03.10.2023. godine u 11,15 sati, u sali 1/1 Regulatorne agencije za komunikacije, Mehmeda Spahe 1, 71000 Sarajevo, pristupila javnom otvaranju ponuda i konstatovala da je 03.10.2023. godine u 10:00 sati zaprimljena 1 (jedna) blagovremena i uredno zatvorena, kovertirana ponuda od grupe ponuđača: Prointer IT Rješenja i Servisi - Prointer IT Solution and Services" d.o.o. Sarajevo -predstavnik grupe ponuđača i „Prointer ITSS“ d.o.o. Banja Luka, član Infinity International Group Banja Luka - član grupe ponuđača", navodi se u odluci.

Dakle, komapnija Prointer bila je jedini ponuđač i samim tim i najpovoljniji kojeg je RAK, odnosno Milinović, 'izabrao'.