Kriminal

Raport otkriva ko su tužioci koji su vodili istragu u aferi “Respiratori” i šta je s dokazima koje je prikupila SIPA

Tužilaštvo BiH danas je nakon sastanka u prostorijama SIPA-a preuzelo istragu u aferi “Respiratori” od Tužilaštva Kantona Sarajevo koje je prvo otvorilo istragu, a važno je istaći da se u po službenoj dužnosti odmah uključila i SIPA.

Kako je potvrđeno nakon sastanka, Tužilaštvo KS će tokom dana Državnom tužilaštvu dostaviti cijeli predmet.

Sarajlija: Pokrenuli istragu da dokazi “ne nestanu”

Radi se o aferi nabavke 100 respiratora iz Kine koji su koštali 10,5 miliona KM, a koju je izvršila kompanija “Srebrena malina” u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića. Nalog za nabavku je dao Federalni štab civilne zaštite na čelu sa Fahrudinom Solakom, a kako smo već objavili, sve po naredbi premijera Fadila Novalića.

Od samog izbijanja afere i pokretanja istrage pojavila su se brojna pitanja zbog čega je Kantonalno Tužilaštvo KS pokrenulo istragu. Izražene su i sumnje da Tužilaštvo KS predmet ne može voditi, jer se radi o obimnom predmetu, a uz to se radi o prekograničnoj nabavci.

Raport je, nakon što je Tužilaštvo KS pokrenulo istragu, kontaktirao glavnu tužiteljicu KS Sabinu Sarajliju. Ona je tada kazala da imaju nadležnost i da su istragu pokrenuli “da dokazi ne bi nestali”.

Međutim, kako Raport saznaje, Tužilaštvo KS dosad nije prikupilo nikakve dokaze, a nije saslušan niti jedan akter niti svjedok u aferi, a sudeći prema svemu, već je izgubljeno dragocjeno vrijeme.

Zanimljiva su i kadrovska rješenja Tužilaštva u ovom predmetu.

Raport je prvi objavio da je neposredno pred izbijanje afere na čelo Odjela za privredni kriminal i korupciju postavljen Sead Kreštalica. Inače, kompromitirani tužilac koji je radio na predmetu “Dženan Memić”.

Ogroman i kompliciran predmet nabavke ovih respiratora potom je, kako saznaje Raport, dodijeljen neiskusnoj tužiteljici Aidi Bajraktarević, koja nije imala niti jedan veliki predmet.

Prema informacijama do kojih smo došli, napravljen je još jedan propust koji bi mogao ugroziti kasniji proces.

Gordana Tadić formirat će tužilački tim

Naime, kao što smo već rekli u slučaj se po službenoj dužnosti uključila SIPA. Međutim, SIPA do danas nije dobila i zahtjev tužioca da vrši određene provjere, što bi moglo značiti da dokazi koji su eventualno prikupljeni ne mogu biti korišteni u kasnijem krivičnom procesu na sudu. Ako uopće dođe do njega.

Da SIPA nije imala nalog tužioca potvrdio nam je Luka Miladinović, portparol.

“Ne. Nismo imali. Krivični zakon i Zakon o sprečavanju pranja novca nam to omogućava”.

Rok da tužilac SIPA-i pošalje nalog je pet dana od pokretanja istrage.

Što se tiče Tužilaštva BiH, saznajemo da će glavna tužiteljica Gordana Tadić formirati tužilački tim. S obzirom na to da je jutrošnjem sastanku prisustvovao Mirza Hukeljić, moguće je da on bude dio tog tima.Povezani postovi: