Film

Raportova recenzija nedjeljom | Napoleon: Uspon i pad okrutnog osvajača prevelikog ega

Nikada ne želite propustiti naredni veliki glumački poduhvat Joaquina Phoenixa. Bilo da ponovno proživljava ovisničku traumu Johnnyja Casha u "Walk the Line" ili stavlja ljudsko lice na užasnog zlikovca u svom Oscarom nagrađenom "Jokeru", Phoenix se nikada ne boji prepustiti ulozi.

Ostale recenzije:

The Killer

The Marvels

Čuvari formule

The Fall of the House of Usher

Killers of The Flower Moon

U "Napoleonu", koji se prikazuje u kinima prije nego što stigne na Apple TV+, Phoenix preuzima ulogu zvijeri koja je ostavila velikane poput Marlona Branda ("Désirée") i Roda Steigera ("Waterloo") koprcajući se. Phoenix zaranja ravno u Napoleonovu oštećenu psihu. Naravno, on se pojavljuje navijen u nekoliko nesretnih scena, ali kao i uvijek, ne možete skinuti pogled s njega.

Napoleon Bonaparte (1769.-1821.) imao je problema s visinom, ali dotjerani francuski zapovjednik kompenzirao je svoje nedostatke golemim egom koji je pojačao njegove vještine vojnog čarobnjaka bez premca.

Ako želite scene bitaka, "Napoleon" se može pohvaliti s pet epskih, u rasponu od njegove pobjede u krvi u snijegu 1805. kod Austerlitza do njegove predaje kod Waterlooa 1815. vojvodi od Wellingtona.

Ovo je teritorija koju Ridley Scott, filmski taktičar od režisera, uprizoruje sa snagom i preciznošću (pogledajte "Pad crnog jastreba" za više dokaza).

Radeći s vrhunskim snimateljem Dariuszom Wolskim, Scott se što je manje moguće oslanja na računalno generirane efekte, često kostimirajući snimatelje kao vojnike kako bi se mogli stopiti s radnjom.

U 85. godini Scott je vizionarski strateg bez usporedbe. Njegovi bojni vizuelni prikazi više su od vrhunske umjetnosti, oni su dostojni vremenske kapsule.

Većina glumaca bi se izgubila u svom dimu i topovskoj paljbi. Ne i Phoenix. On se bavi gravitacijom Napoleona tako što joj se smije. Bez francuskog naglaska, čak ni onog britanskog poput ostatka većinom britanske postave. Phoenix zvuči poput svog američkog ja i potpuno se izvlači s tim, dopuštajući da se drski smiješak ušulja ispod Nappyjevog poznatog dvorogog šešira.

Scott očito voli postavljati Phoenixa za careve - glumac je glumio tiranskog Commodusa u Scottovom "Gladijatoru" i dobio Oscara za sporednu ulogu. Phoenix bi ovaj put mogao biti previše labav za Akademiju, prikazujući Napoleona kao vojnog genija i veselog šaljivdžiju.

Ali on svejedno fascinira, dok se Napoleon kruni za cara, ismijava britanski ponos zbog njihove mornarice ("Misliš da si tako velik jer imaš čamce!") i dovodi u pitanje samu ideju sudbine ("Sudbina mi je donijela ovaj janjeći kotlet"). I samo pričekajte dok ne vidite kako se Phoenix spetlja s Vanessom Kirby kao Napoleonovom prvom ženom, caricom Joséphine, koja ga je držala u seksualnom ropstvu.

Šteta što su nevjere i nemogućnost da rodi nasljednika upropastile njezin brak. "Ti si samo sićušna mala životinja koja je ništa bez mene. Reci."

Trpajući 30 godina Napoleonova života u dva sata i 38 minuta, Scott gubi vrijedno vezivno tkivo, ali njegov film nikad nije manje od hipnotičnog, počevši od uspona Napoleona tokom Francuske revolucije, uključujući odrubljivanje glave Marie Antoinette 1793., do njegovog sramotnog progonstva na otok Sveta Helena.

Kad se dosada ušulja -- čak i krvoprolića mogu biti zatupljujuća -- i glupost prodre u inače solidan scenarij Davida Scarpe, "Napoleon" nam odvlači pažnju snažnim spektaklom i žudnim dvobojem između Phoenixa i Kirby koji pokazuje da doista postoji nešto poput intimnog i epskog.

Scott je navodno napravio četverosatnu režisersku verziju koja bi se mogla pojaviti na Appleu. To se ne propušta.

Film je dostupan u Cineplexx i CineStar kinima