Pakleni Šund

Raportova recenzija nedjeljom | The Terminal List: Malo psihološki horor, malo triler o zavjeri, malo rambovska akcija

The Terminal List u glavnoj ulozi ima Chrisa Pratta kao potporučnika Jamesa Reecea, mornaričkog SEAL-a koji se vraća kući svojoj porodici u Kaliforniju nakon što njegov vod upadne u zasjedu na misiji u Siriji.

Ostale recenzije:

The Gray Man

The Boys

Thor: Love and Thunder

The Black Phone

Elvis

Suočavajući se sa tugom zbog gubitka svojih ljudi i ozbiljnim PTSP-om, Reece također shvata da postoji mnogo više od priče o tome što se dogodilo SEAL-ovom timu 7 od narativa koje objavljuje vojno vodstvo.

U ovoj osmodijelnoj seriji također glume Riley Keough kao Reeceova supruga Lauren, Taylor Kitsch, Constance Wu, Jeanne Tripplehorn kao ministrica odbrane i Patrick Schwarzenegger. Riječ je o adaptaciji romana Jacka Carra, a prvu epizodu režirao je veteran akcijskih filmova Antoine Fuqua (“Training Day”).

Zvuči kao dvosmisleni kompliment, ali nije: ova serija nalazi života i energije u jednoj od najstarijih filmskih ormula.

Ne morate biti najveći svjetski poznavatelj Jasona Bournea Roberta Ludluma, Jacka Ryana Toma Clancyja ili dugog niza paranoidnih trilera iz 60-ih i 70-ih koji su im prethodili da biste tačno znali što “The Terminal List” donosi na stol, barem na temelju ekranizacije prve dvije epizode.

Svi se elementi kombiniraju kako bi dočarali klasični predložak dramske zavjere, u kojoj vojnik otkriva koliko mu je nepravdu nanio institucionalni aparat koji bi trebao paziti na njega.

Bacite na tu lijepu srdačnu mjeru osvetničke teatralnosti, dok Reece postaje skitnica u potrazi za odgovorima, i lako je vidjeti kamo to vjerojatno vodi.

Ali ponekad, kada se režiraju i izvode s odgovarajućom količinom fokusa i vještine, čak i najosnovnije strukture pružaju dovoljno zabavne vrijednosti da opravdaju vraćanje na isto staro mjesto, uvijek iznova.

Postoji mnogo razloga za divljenje u načinu na koji “The Terminal List” utvrđuje Reeceovu užasnu nevolju i postavlja lika u njegovu potragu za pravdom.

Dinamični potezi snimanja uključuju gotovo četverominutnu montažu bez dijaloga koja otvara drugu epizodu i prenosi iznenađujuću količinu emocionalne dubine. Kreator David DiGilio i njegovi režiseri postigli su rezonantan prikaz načina na koji iskustvo PTSP-a može iznenada prekinuti trenutak u najnezgodnijem trenutku.

Iako bi bilo lijepo vidjeti Pratta da se udalji od akcijskog žanra prije nego što se potpuno uklopi, njegova harizma ostaje netaknuta, čak i kada se ne može osloniti na svoje uobičajene komične poteze jer glumi tako slomljenog lika.

U danima prije revolucije streaminga, “The Terminal List” bi se pretvorio u ljetni akcijski blockbuster na velikom platnu i završio u roku od otprilike dva sata. Umjesto toga, od publike se traži da ostane tu u satima bindžanja.

Ima li priče dovoljno da se to izvede može se odgovoriti samo gledanjem svih osam epizoda, naravno, ali ona dovoljno uspješno utvrđuje stvari da ste prisiljeni ostati i pogledati.

Ljubitelji kvalitetne akcije i trilerske priče dobro će se zabaviti uz “The Terminal List”, čak i ako će vjerojatno moći predvidjeti kamo tačno ide.

Serija je dostupna na AmazonuPovezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare