Ekonomija

Raskol između sindikata i poslodavaca pred sjednicu ESV: Minimalna plaća ili minimalna primanja?

Uoči današnje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća Federacije BiH na kojoj bi se trebalo raspravljati o Zakonu o minimalnim primanjima, žestoko je reagirao Savez samostalnih sindikata BiH koji participira u radu ovog tijela, uputivši oštre Udruženje poslodavaca i Vladi Federacije BiH. Sindikalci se protive opciji minimalnih primanja, jer takva praksa, kako kažu, ne postoji nigdje u svijetu. Oni se zalažu za Zakon o minimalnoj plaći koji će radnicima osigurati da dostojanstveno žive.

U paketu fiskalnih zakona koje je pripremila Vlada FBiH su Zakon o minimalnoj plati, izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima. Iznos minimalne, prema novom modelu, vezao bi se uz bruto prosječnu platu, a tačan iznos će biti definisan nakon konsultacija sa Ekonomsko-socijalnim vijećem, kojeg čine predstavnici poslodavaca i sindikata.

Bacanje prašine u oči radnicima

Iz SSS BiH kažu kako Federalna vlada, poslodavci i nekolicina sindikalista koje, kako naglašavaju, ta ista Vlada podržava, po ko zna koji put radnicima pokušavaju baciti prašinu u oči.

“Vjerovatno je da će se u javnost plasirati vijest da je usaglašeno povećanje minimalnih primanja na 650 KM. Nakon što su iscrpili pokušaje da usvajanje Zakona o minimalnoj plati proglase neustavnim, članovi tzv. ESVFBiH su odlučili da promijene taktiku i da priču o povećanju minimalne plate zamagle pričom o minimalnim primanjima. Nigdje u Evropi, a ni svijetu ne postoji zakon kojim se definišu minimalna primanja. Pitamo se šta slijedi nakon toga – možda Zakon o sadaki za radnike, jer očigledno idemo ka tome”, naveli su u saopćenju iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Kazali su kako svima mora biti jasno da primanja radnika obuhvataju, ne samo platu, već i sve ostale naknade kao što su topli obrok i naknada za prijevoz.

U nastavku pojašnjavaju da definisanjem minimalnih primanja u iznosu od 650 KM neće doći ni do kakvog povećanja minimalne plate, već će, naprotiv, primanja radnika, kako oni kažu biti još niža nego što su to sada.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović za Raport kaže kako će nakon današnje sjednice sve biti jasnije te da su i oni, kao i Sindikat, dobili prijedlog zakona.

“Svako će na sjednici imati pravo na primjedbe. Mi ćemo kazati šta nama nije uredu. Hoćemo li se usaglasiti na tom sastanku ili ne, ja to ne znam. Mada, smatram da nije uredu iskakati sa ovakvim saopćenjima. Nisam siguran da li su, na osnovu ovog saopćenja koje vidim, pročitali zakon kako treba. Suvišno je da komentarišemo jedni druge. Treba sačekati kako će se odvijati situacija na sjednici, a Parlament će na kraju donijeti odluku”, kazao je Smailbegović.

On ističe kako će se ovim paketom fiskalnih zakona pokušati poboljšati status radnika.

S tim se u Sindikatu ne slažu.

Šta će biti sa toplim obrokom i naknadom za prijevoz

“Cilj je, sasvim je jasno, da se u platu uračunaju topli obrok, naknada za prijevoz, regres… i da se onda to predstavi kao povećanje plate. U vrijeme općeg divljanja cijena svih proizvoda i usluga, sve većeg broja radnika koji nemaju sredstava ni za najosnovnije stvari, naši poslodavci, podržani od strane Vlade i ‘sindikalista’, umjesto da rade sve da minimalna plata bude bar 1.000 KM, nude smanjenje primanja”, stav je Sindikata.

Smailbegović: Na sjednici će sve biti jasnije

Smailbegović kaže kako je Vlada FBiH početkom ove godine donijela odluku da se najniža plata tokom 2022. godine utvrđuje u neto iznosu od 543 KM.

“Trenutnim zakonom obavezuje se da postoji plata i neoporezive naknade. Prema izmjenama Zakona o doprinosima i porezu na dohodak, koje predlaže Vlada FBiH, to bi navodno trebalo biti sastavni dio plate. Topli obrok i prijevoz će se oporezivati i oni će de facto imati karakter plate jer će biti oporezivani doprinos”, istaknuo je Smailbegović.

Bez obzira na primjedbe Sidikata, Smailbegović kaže kako bi ove izmjene osigurale povećanje plata.

“Je li ovo povećanje dovoljno ili nije, hoće li podmiriti troškove inflacije, to je već neko drugo pitanje. Vlada je ugradila i prijedlog Sindikata da se minimalna plata može korigovati tokom godine ukoliko inflacija bude iznad pet posto. U svakom slučaju, ovo će biti korak naprijed, je li on dovoljan i može li biti veći, to je drugo pitanje”, zaključio je Smailbegović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare