Region

Raspad sistema u Crnoj Gori: Ministar policije odbio zahtjev premijera Krivokapića da smijeni direktora Uprave policije

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović odbio je u ponedjeljak na sastanku u Vladi zahtjev premijera Zdravka Krivokapića da smijeni direktora Uprave policije Zorana Brđanina, nakon čega mu je on rekao će tražiti od parlamenta da razriješi njega, saznaju “Vijesti”.

Izvor upoznat sa sadržinom sastanka u ranim popodnevnim časovima u zgradi Vlade na kojem je navodno bila i ministarka odbrane Olivera Injac, rekao je “Vijestima” da je premijer od Sekulovića tražio da smijeni Brđanina zbog oklijevanja da sprovede akciju obezbjeđenja ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve na Cetinju.

“Sekulović je odbio da smijeni Brđanina, zahtijevajući da mu se objasni po kom osnovu”, rekao je izvor “Vijesti”.

Krivokapić je potom rekao Sekuloviću da se dogovorio sa liderima Demokratskog fronta da podnese Skupštini prijedlog za njegovo razrješenje na šta mu je ministar odgovorio “da to uradi jer je to njegovo pravo”, rekao je sagovornik “Vijesti”.

Nakon sastanka, nekoliko Brđaninovih pomoćnika navodno je dobilo telefonske pozive sa pitanjem da li bi preuzeli funkciju vršioca dužnosti direktora Uprave policije, što su oni odbili.

PROČITAJTE  U Skupštini Crne Gore podržana inicijativa o pokretanju razrješenja Mile Đukanovića

Više diplomatskih i Vladinih izvora reklo je prekjuče “Vijestima” da su predstavnici ambasada Kvinte – SAD, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije – gotovo do početka press konferencije ubjeđivali Krivokapića da ne smjenjuje Brđanina.

Na konferenciji za medije, Krivokapić nije direktno saopštio namjeru da smijeni Sekulovića i Brđanina, ali je u odgovoru na takvo pitanje rekao da će “svi oni koji su se ogriješili na bilo koji način snositi odgovornost”.

“U komandnom dijelu odgovornosti će biti preispitan svaki čin svakog pojedinca koji je obezbijedio ili nije obezbijedio, uradio ili ne, djelovao ili ne i to će u sljedećih sedam dana biti urađeno i vi ćete biti informisani. Niko neće biti pošteđen, bez obzira koju funkciju ima i koja ga politička partija štiti”, rekao je on.

Postoje i spekulacije i da je URA zaprijetila otkazavanjem povjerenja Vladi ako Krivokapić bude tražio smjenu Brđanina i Sekulovića. Abazović je koordinator službi bezbjednosti i predsjednik GP URA.

Do ranih jutarnjih sati u nedjelju 5. septembra, dio menadžmenta policije smatrao je da ne treba slati patrijarha SPC Porfirija, mitropolita Joanikija i njihove goste na Cetinje, jer je to prema procjenama policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost bilo “visokorizično”.

PROČITAJTE  Oglasio se i Kurti: Požar je namjerno izazvan. Ovo se neće tolerisati

Krivokapić je na prekjučerašnjem presu nagovijestio da je on preuzeo kontrolu u 04.30 i da je od tada “komandni sistem” počeo da “jedinstveno djeluje”.

Abazović je jučer branio procjene svojih potčinjenih. “Patrijarh SPC Porfirije je štićena ličnost i obaveza policije je da ga drži što dalje od opasnosti i ovdje smo imali suprotno djelovanje da treba da ga uvedemo u opasnost i onda neko želi da optuži policiju i bave se da li je neko bio za ustoličenje ili ne.

To nije pitanje bezbjednosti i to nije pitanje koje treba da se postavi nego da li će biti ugroženi nečiji životi i da li će iz toga izaći veći haos”, rekao je Abazović TV Nova S.

On je rekao da je tokom akcije bilo potpuno u redu da u profesionalnom smislu bude različitih mišljenja o tome da li neko misli da može da se izvede, a da neko kaže da je to bila opasnost.Povezani postovi: