Ekonomija

Rast cijena doveo i do porasta krađa po trgovinama: Krade se od maslaca do kroasana

Zbog rasta cijena u posljednje se vrijeme krade sve i svašta. Pa tako i hrana koja je u oktobru na godišnjoj razini u Bosni i Hercegovini u prosjeku skuplja za 25,9 posto. Rast cijena doveo i do porasta krađa po trgovinama.

Kradu “iz navike”

Kako kažu trgovkinje iz mostarskih trgovina, među kradljivcima ima i onih koji to rade “iz navike”.

“Krade se sve. Najviše maslac, kroasani, suhomesnati i mliječni proizvodi. Zbog velikog porasta krađa, prije mjesec dana angažirali smo i zaštitara. Baš smo neki dan uhvatili jednu gospođu da krade maslac. I to onaj mali od 20 grama”, kaže Ernesa Tipura. Ona je voditeljica poslovnice jedne mostarske trgovine.

Napominje kako policiju nisu zvali, a gospođa je maslac vratila.

Djelatnica trgovine mješovitom robom u jednom mostarskom trgovačkom centru kaže kako se kod njih najviše kradu sirevi i suhomesnati proizvodi, tj. malo skuplja roba. 

Ona pak smatra da ko jednom ukrade, uvijek će krasti. Te da većinom krade “fina i ljubazna gospoda”.   

Obje sugovornice se slažu da češće kradu žene. Policiji više i ne prijavljuju sitne krađe poput pašteta, mesnih narezaka, namaza.

“Ako neko ukrade paštetu. Šta mi tu da radimo, više i ne zovemo policiju”, napominje jedna od njih.

Veliki broj krađa po trgovinama

Glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić kaže kako se hrana većinom krade u trgovačkim centrima.

“Tada se počiniteljima uručuje prekršajni nalog. Ako nema elemenata kaznenog djela”, utvrdio je Marić.

Dodaje kako će MUP tačnu statistiku o počinjenim krađama u ovoj godini imati početkom januara 2023. godine. No napominje da prema trenutnim podacima, u posljednje vrijeme ne bilježe veći broj krađa nego što je to uobičajeno.

Ističe kako su to i dalje najčešće provale u stanove i objekte. Te da se krade ono što provalnici nađu u domovima odnosno poslovnim objektima.

Tužiteljstvu HNK-a također upućena su pitanje u kojoj vrijednosti treba biti ukradena roba da policija reagira po službenoj dužnosti. Te šta se događa ako neko ukrade npr. paštetu, ali do zaključenja ovoga teksta nije agencija dobili odgovor.  Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare