KRAJ LJUBAVI

Razvodi se kraljevski bračni par: Njega su zvali pricem Playboyem, a ona je proživjela veliku tragediju

Princ Nikolaos Gluksburg, čiji je otac Konstantin II od Grčke bio blizak prijatelj kralja Charlesa i pokojnog vojvode od Edinburgha, i princeza Tatiana razvode se nakon 14 godina braka.

Treće dijete posljednjeg grčkog kralja i njegove supruge u petak su objavili da se rastaju.

"Princ Nikolaos i princeza Tatiana, nakon 14 godina zajedničkog života, odlučili su raskinuti brak", stoji u saopćenju bivše kraljevske porodice.

U izjavi je izražena “teškoća ove odluke, duboko uvažavanje i poštovanje koje gaje jedno prema drugome, ali i ljubav s kojom su živjeli sve ove godine”.

Par je zadnji put viđen zajedno u javnosti u februaru kada su prisustvovali komemoraciji u Windsoru povodom prve godišnjice smrti oca princa Nikolaosa, Konstantina II.

Kraljevski par upoznao se tokom skijaškog odmora u Švicarskoj 2003. godine, a zaruke su objavili šest godina kasnije.

Njihovo vjenčanje na grčkom otoku Spetses u ljeto 2010. bilo je jedan od društvenih događaja godine, a nazočili su mu uzvanici, uključujući kraljevske porodice iz Danske, Nizozemske i Španije.

Od vjenčanja par živi zajedno u Ateni te nemaju djece.

Bivši grčki kraljevski članovi održavali su bliske veze s britanskom monarhijom, odnos koji je izgrađen oko pokojnog princa Phillipa, koji je pobjegao iz Grčke kao beba kada je zemlja prvi put izbacila svoju kraljevsku porodicu 1920-ih.

Konstantin II živio je u Londonu tokom godina u egzilu prije nego što se vratio u svoju domovinu 2013. Njegova prijateljstva s princom Charlesom i drugim članovima britanske kraljevske porodice bila su njegova glavna poveznica s ulogom koju je izgubio.

Constantinovo kumče, princ William, postao je kum svom unuku. Na proslavi Constantineovog 60. rođendana u Highgroveu princ Charles je konačno predstavio Camillu Parker Bowles svojoj majci, piše Telegraph.

Tatiana je velik dio svog vremena posvetila filantropskim ciljevima, dok je poznato da Nikolaos voli fotografiju.

Vjerovalo se da je par bio u sretnom braku, no posljednjih mjeseci kruže glasine o otuđenosti između njih, tvrde grčki mediji.

Nikolaos je rođen 1969. u Rimu nakon što mu je otac pobjegao iz Grčke tokom razdoblja vojne diktature u njegovoj domovini.

U 1970-ima, grčki narod je na dva referenduma izglasao zamjenu svoje monarhije republikom.

Nikolaos je odrastao u Danskoj i proveo je dvije godine u engleskoj javnoj školi i služio je u Kraljevskoj mornarici.

Tatjana, kći njemačkog aristokrata, rođena je u Venezueli, a odrasla je u Švicarskoj.

Prebrodila je tragediju u djetinjstvu kada joj je otac izvršio samoubistvo kada je imala sedam godina.

Nikolausa su nazivali i nadimkom Playboy princ u mladosti, nakon što ga se povezivalo sa celebtityjima poput Jemime Khan i Elle Macpherson.