veliki problemi

Razvoj Apple Cara je zaustavljen

Apple je zaustavio razvoj svog električnog automobila, kodnog naziva "Titan", nakon što je u projekt uložio više od 10 milijardi dolara. Ova odluka je nedavno donesena u izvršnom uredu kompanije. Otprilike 2.000 zaposlenih koji su radili na projektu bili su iznenađeni zapošljavanjem u utorak. Di tima će u budućnosti raditi na softveru sa vještačkom inteligencijom, sa fokusom na generativnu vještačku inteligenciju, slično programima kao što je ChatGPT.

Appleov automobilski projekat započeo je prije desetak godina i bio je popraćen brojnim glasinama i spekulacijama. Grupa je prvobitno planirala da na tržište izbaci samovozeći električni automobil. Tokom godina Apple je potencijalnim partnerima iz automobilske industrije pokazao početne prototipove i proveo testove sa prerađenim vozilima u Silicijumskoj dolini. Ali projekat je nekoliko puta preusmjeren. Apple je nedavno smanjio svoje ambicije i planirao je lansirati vozilo s funkcijama pomoći u vožnji 2028.

Poteškoće i izazovi s kojima se Apple susreo u automobilskom sektoru ilustrovali su česte kadrovske promjene. Doug Field, bivši menadžer projekta i bivši menadžer Tesle, preselio se u Ford 2021. godine, gdje je sada odgovoran za posao s električnim automobilima. Stručnjaci iz industrije uvijek su izražavali skepticizam oko toga da li bi Apple mogao ovladati složenim i dugotrajnim procesima razvoja automobilske industrije. U poređenju sa Appleovom osnovnom djelatnošću kompaktnih elektronskih proizvoda, automobilska industrija zahtijeva duže razvojne cikluse, opsežne regulatorne zahtjeve i niže marže.

U medijima su se ponavljali izvještaji o Appleovoj promjeni strategije. U početku je kompanija željela razviti softver za autonomnu vožnju, a zatim potpuno samovozeći automobil. Nakon toga, Bloomberg je izvijestio da Apple traži električni automobil koji se ne može samostalno voziti. Uprkos ovim neizvjesnostima i mnogim zaokretima u projektu, Apple je zadržao svoju tipičnu politiku tajnosti i rijetko je javno komentirao razvoj događaja.