mRNA terapija

Revolucija u medicini: Prvi pacijenti u Velikoj Britaniji primili vakcinu protiv raka

Revolucironarni novi tretman protiv raka poznat kao mRNA terapija primili su prvi pacijenti u bolnici Hammersmith u zapadnom Londonu. Istraživači žele procijeniti sigurnost i učinkovitost terapije u liječenju melanoma, raka pluća i drugih oblika takozvanih solidnih tumora.

U novoj terapiji koristi se glasnički RNA ili mRNA koji djeluje tako što u imunološkom sistemu pacijenta prepoznaje uobičajene markere tumora i bori se protiv ćelija koje oslobađaju te markere.

“Nove imunoterapije raka temeljene na mRNA nude način da se imunološki sistem pacijenta aktivira u borbi protiv raka”, objasnio je za The Guardian voditelj projekta, dr. David Pinato s Kraljevskog koledža u Londonu.

Pinato je rekao da je ovo istraživanje još uvijek u ranoj fazi i da bi moglo proći nekoliko godina prije nego postane dostupno pacijentima. Međutim, novo ispitivanje postavilo je ključne temelje koji bi mogli pomoći u razvoju manje toksičnih i preciznijih novih terapija protiv raka.

Među pacijentima koji su primili mRNA vakcinu je i 81-godišnji muškarac koji boluje od raka kože.

"Drago mi je što sam dobio priliku učestvovati u ovom ispitivanju. Iako znam da moj rak neće nestati ili je malo vjerovatno da će nestati, osjećam olakšanje", opisao je dodajući kako je prije primao drugačiju imunoterapiju i radioterapiju, dok na kemoterapiji nije bio.

Brojne nove vakcine protiv raka od nedavno se klinički ispituju širom svijeta. Te vakcine spadaju u dvije kategorije: personalizirana imunoterapija raka, u kojoj se izdvaja pacijentov vlastiti genetski materijal iz njegovog tumora i terapeutska imunoterapija raka, kao što je mRNA terapija koja je prilagođena određenoj vrsti raka.

Primarni cilj novog ispitivanja je otkriti je li ova posebna vrsta mRNA terapije sigurna i mogu li je pacijenti s rakom pluća ili kože tolerirati te može li smanjiti tumore. U nekim će se slučajevima primjenjivati ​​zasebno, a u drugima u kombinaciji s pembrolizumabom, postojećim lijekom protiv raka piše The Guardian.