BHDoktor

Rezultati najopsežnije studije, provedene na 43 hiljade oboljelih: Delta soj nosi dvostruko veći rizik od hospitalizacije

Osobe koje se zaraze delta sojem koronavirusa imaju dvostruko veće šanse da završe u bolnici od onih koje su bile zaražene alfa, odnosno britanskom varijantom.

Zaključak je to studije objavljene u časopisu Lancet Infectious Diseases, a koju su proveli Public Health England i Sveučilište u Cambridgeu.

U studiji “Hospital admission and emergency care attendance risk for SARS-CoV-2 delta (B.1.617.2) compared with alpha (B.1.1.7) variants of concern: a cohort study” obrađivali su se slučajevi zaraze od marta do maja, što je rana faza britanske kampanje za vakcinaciju pa tako studija obuhvata relativno mali broj vakcinisanih ili djelomično vakcinisanih osoba.

Obuhvaćeno je više od 43.000 slučajeva obolijevanja od covida-19 na većinom nevakcinisanim u Engleskoj, pri čemu su upoređivane osobe zaražene delta sojem s osobama koje su bile zaražene alfa sojem u kontekstu hospitalizacije, prenosi Večernji list.

“Prije svega ova nam studija govori o većem riziku hospitalizacije za nevakcinisane ili djelomično vakcinisane. Naša analiza pokazala je da u odsutnosti vakcinacije svaki izboj delta soja predstavlja veći teret na zdravstveni sistem od epidemije alfe”, rekla je Anne Presanis sa Univerziteta Cambridge, koja je i jedna od vodećih autorica ove studije.

Riječ je o dosad najvećoj studiji koja se bavi analizom varijanti novog koronavirusa potvrđenih sekvenciranjem genoma, odnosno kod svih obrađenih slučajeva u studiji uzet je uzorak virusa koji je onda prošao sekvenciranje cijelog genoma kako bi se utvrdilo koja je tačno varijanta prouzrokovala zarazu.

Došlo se do rezultata u kojemu je svaka 50. zaražena osoba primljena u bolnicu 14 dana nakon što je na testiranju bila pozitivna, pri čemu je učestalost bila dvostruko veća kod zaraženih deltom nego kod osoba zaraženih alfom.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare