Svijet

Rusi ukrali Slovencima fotku pa tvrdili da su to ‘ukrajinski kapaciteti za prljavu bombu‘

prljavu bombu slovenci demantovali ruse crveni x preko slika nuklearnog otpada

Moskva već danima optužuje Ukrajinu da planira detonirati ‘prljavu bombu‘. Posljednje optužbe iznijeli su u utorak u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Lažna uzbuna

"Poprilično smo zadovoljni jer smo podigli osviještenost. Ne smeta mi ako će ljudi govoriti da Rusija diže lažnu uzbunu ako se to ne dogodi jer je ovo grozna, grozna katastrofa koja potencijalno prijeti cijeloj Zemlji, rekao je zamjenik ruskog ambasadora pri UN-u Dmitrij Poljanskij.

Rusi su, među ostalim, svoje tvrdnje o takozvanoj ukrajinskoj prljavoj bombi "potkrijepili fotografijama" koje su objavili na Twitteru i koje "dokazuju" njihove navode. No slovenska vlada sada ih je demantirala. Oni su objavili kako je jedna od tih fotografija nastala u Sloveniji.

"Radioaktivni otpad u Sloveniji se skladišti na siguran način i pod nadzorom. Neće se koristiti za izradu prljavih bombi", objavili su Slovenci na svom Twitteru.

Jedna od fotografija koja je korištena u ruskom tvitu, a u kojem govore o navodnim ukrajinskima kapacitetima za izradu "prljave bombe", pripada Slovenskoj agenciji za radioaktivni otpad (ARAO).

Detektori dima

"Fotografija je iz 2010. godine. Korištena je na stručnim predavanjima i u informativnim materijalima. Fotografiju je rusko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo bez znanja ARAO-a", saopćila je slovenska vlada.

Na fotografiji se vide predmeti zamotani u plastične vrećice sa simbolom za radioaktivnost i natpisom "radioaktivno".

No kako se navodi u saopćenju iz Ljubljane, riječ je o detektorima dima koji ne sadrže radioaktivne tvari koje su Rusi naveli u tablici koju su objavili uz fotografiiju.

"Sadrže slabo radioaktivne tvari, zbog čega se moraju zbrinjavati kao nuklearni otpad", objasnili su iz slovenske vlade.