Ambasada Rusije u BiH se oglasila o godišnjici Dejtona
Vijesti

Ruska ambasada o cyber napadima u BiH: SAD, NATO i EU mogu izvršiti napade i reći da su to Rusi

Ambasada Rusije u BiH oglasila se o cyber napadima kojima su pogođene institucije BiH, a na koje je upozorila i Obavještajna agencije BiH.

Napadi se dovode u vezu s Rusijom, a Ambasada ove države da su to dezinformacije.

“Obratili smo pažnju na ‘zabrinutost’ zapadnih predstavnika zbog navodne namjere Rusije da izvrši cyber napade na BiH i da utiče na takav način na rezultat predstojećih izbora. Još jedna porcija antiruskih dezinformacija”, navode na početku.

“Pozivajući se na ‘iskustvo’ američkih izbora 2016. godine, direktor NATO-ovog Centra za komunikacije Janis Sarts tvrdi: ‘oni (dakle Rusija) pokušavaju da iskoriste postojeće slabe tačke za stvaranje nestabilnosti u zemlji i da dovedu u pitanje legitimitet i rezultate izbora’. Dakle ovako se priznaje postajanje slabih tačaka američkog izbornog sistema, oslonac svjetske demokratije. U stvarnosti, to nisu samo slabe tačke, već zastrašujući arhaizam i antidemokratizam, koji Washington brani s pjenom na usnama. Pokušajte da organizujete posmatranje izbora u Americi od strane OSCE-a, čiji član jesu i SAD – šerif će vas odmah izgurati sa biračkog mjesta i staviti vam lisice na ruke”, kažu oni.

Dalje navode da “slabe tačke zahtijevaju odgovarajući tretman i ispravljanje, a nikako ne njegovanje da se iskoriste kao alibi za mitske ‘napade'”.

“U stvari, sasvim je sve suprotno – SAD i njihovi saveznici troše ogromnu količinu novca da se umiješaju u izbore u Rusiji. Što se tiče cyber napada, sada svaki pametni učenik može izvršiti kompjuterski napad, pažljivo ga prikrivajući. A ne sumnjamo se da Centar za komunikacije NATO-a, Ambasada SAD ili Delegacija EU u Sarajevu imaju stručnjaka koji će izvršiti napad na BiH kao i da označe ovaj napad kao da je ‘proizveden u Rusiji’, u to se ne sumnjamo”, naveli su na kraju saopćenja.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare