Svijet

SAD uvele sankcije Kini zbog kršenja prava Ujgura

Bidenova administracija saopćila je u četvrtak da će uvesti nove sankcije nekoliko kineskih biotehnoloških i nadzornih kompanija i vladinih tijela za aktivnosti u provinciji Xinjiang, što je posljednji korak protiv Pekinga zbog kršenja ljudskih prava Ujgura na zapadu zemlje.

Ovaj potez će američkim kompanijama zabraniti prodaju komponenti subjektima bez licence.

"Naučna potraga za biotehnologijom i medicinskim inovacijama može spasiti živote. Nažalost, NRK (Narodna Republika Kina) odlučuje koristiti ove tehnologije za kontrolu nad svojim narodom i represiju nad pripadnicima etničkih i vjerskih manjinskih skupina", rekla je ministrica trgovine Gina Raimondo u saopćenju.

Ona je dodala da SAD ne mogu dopustiti da se američka roba, tehnologije i softver koji podržavaju biotehničke inovacije preusmjeravaju prema namjeni koja je suprotna nacionalnoj sigurnosti SAD-a, javlja Associated Press.

Ministarstvo finansija također će izdati kazne protiv nekoliko kineskih subjekata, rekao je visoki zvaničnik administracije koji je pod uslovom anonimnosti razgovarao o potezima koji će uskoro biti objavljeni.

On je, objašnjavajući radnje Ministarstva trgovine, istaknuo da je američka obavještajna služba utvrdila da je Peking uspostavio visokotehnološki nadzorni sistem širom Xinjianga koji koristi biometrijsko prepoznavanje lica i prikupio uzorke DNK svih stanovnika, u dobi od 12 do 65 godina, u Xinjiangu kao dio sistemskog nastojanja suzbijanja Ujgura.