PRIPREMA ZA PRAZNIKE

Samo jedan mali dodatak ove oblande čini savršenim. Kolač bez pečenja kojem rijetki mogu odoljeti

Donosimo vam provjereni recept za čokoladne oblande, kolač koji nije potrebno peći i za koji se nikako ne možemo odlučiti je li nam bolji čim se napravi ili kad malo odstoji

Ostalo nam je još samo malo vremena do nastupajućih praznika, ali taman dovoljno da napravimo jedan od onih kolača kojima i treba malo vremena da, prije serviranja na blagdanski stol, otpuste i zasjaje u svoj ljepoti okusa. Stoga, dobro organizirajte vrijeme između poslovnih i porodičnih obaveza, na vrijeme nabavite namirnice i ugodite si tako što ćete napraviti ovaj jednostavan kolač bez pečenja kojem tek rijetki mogu odoljeti.

Donosimo vam provjereni recept za čokoladne oblande, kolač koji nije potrebno peći i za koji se nikako ne možemo odlučiti je li nam bolji čim se napravi ili kad malo odstoji.

Čokoladne oblande s prženim lješnicima

Trebat će vam:

2 jaja

200 g šećera

2 rebra čokolade za kuhanje

250 g putera

1 vanilin šećer

100 g mljevenih prženih lješnjika

oblande

Priprema:

U većoj posudi zakuhajte vodu i potom smanjite temperaturu na najmanju. Na tu posudu stavite zdjelu ili manju posudu u kojoj ste prethodno pomiješali cijela jaja sa šećerom. Kuhajte neprestano miješajući oko 15 minuta. Kada se šećer rastopio i smjesa je postala blijeda i lagano pjenasta, dodajte u nju čokoladu izlomljenu na kockice i nastavite neprestano miješati. Temperaturu sad možete pojačati na srednje jaku, ali miješajte sve dok se ne pojave mali mjehurići u kremi. Sad u kremu dodajte puter i miješajte dok se sve ne rastopi. Po želji, u kremu možete dodati orahe, bademe ili lješnjike, najbolje pržene pa usitnjene.

Kad je kuhana, kremu maknite s vatre i u potpunosti ohladite pa krenite mazati oblande tako da posljednja kora ostane nepremazana (obično je u paketu 5 kora oblandi). Namazanu oblandu na kraju dobro pritisnite kako bi se krema lijepo rasporedila, pa na zadnju koru stavite sloj masnog papira za pečenje, a na njega dvije teže knjige, dva kilograma šećera ili litru, dvije mlijeka u tetrapaku. Tako pripremljenu oblandu ostaviti preko noći u frižideru da se stisne. Neposredno prije serviranja režite na prutiće, kocke ili rombove.

Dobro je znati! Kolač pripremite barem dva dana prije posluživanja kako bi oblande omekšale. U smjesu možete staviti i neke druge orašaste plodove ili sušeno voće, ali ga što sitnije nasjeckajte.