Sport

Saopćenjem im dao “municiju”. Australci proširili istragu protiv Đokovića

Australski službenici zaduženi za imigracijska pitanja istražuju niz pogrešaka i odstupanja povezanih s COVID-19 testom i putovanjima Novaka Đokovića, javlja "The Age".

Reakcija je to izazvana objavom prvog tenisača svijeta u kojoj se ispričao za "pogrešku" kod ispunjavanja putne dokumentacije, ali i u kojoj je priznao da je davao intervju za "L'Equipe" dok je bio pozitivan na COVID-19.

"The Sydney Morning Herald" i "The Age" otkrivaju da se istraga Ministarstva unutarnjih poslova proširila te sada uključuje i Noletovo kršenje pravila o izolaciji u Srbiji te netačne izjave u putnom obrascu i nedosljednosti oko datuma njegovog COVID-19 testa, prenosi "Jutarnji list".

Dakle, prema ovim informacijama, ministar imigracije Alex Hawke odvojeno razmatra hoće li ukinuti Đokovićevu vizu uz obrazloženje da prethodna infekcija COVIDOM-19 u posljednjih šest mjeseci nije valjano izuzeće i/ili će srbijanskoj zvijezdi ukinuti vizu zbog Novakovih postupaka.

Naravno, opcija je i da ne sruši odluku Federalnog suda prema kojoj Đoković može ostati u Australiji i samim time nastupiti na Australian Openu.

Dio australskih medija u srijedu javlja i da će se odluka o eventualnoj Novakovoj deportaciji odgoditi do daljnjeg. Razlog su, naime, novi dokumenti koje su u odbranu svog klijenta priložili Đokovićevi odvjetnici. Isti bi, navodno, trebali potvrditi da je prethodna infekcija valjani razlog za medicinsko izuzeće.

Među dokumentima su i navedeni i razni članci koji bi trebali ići u korist prvog tenisača svijeta i navodno poduprijeti valjanost medicinske dispenzacije, piše "The Age".

Istr australski medij navodi i da u Vladi postoji zabrinutost oko toga da bi se čitava ova saga mogla previše otegnuti pa tako od ministra Hawkea traže da odluku donese što prije, ali da savezni izvori, koji su željeli ostati anonimni, tvrde kako je Hawke namjeravao proći kroz odgovarajući proces čak i ako to znači da će isti trajati danima.