NFSBiH

NSBiH je upravo objavio takvu glupost da je nas stid

Savez objavio dokument pod nazivom “Zajedno za sutra – Nogometni savez BIH, Strategija 2002.-2026.”

N/FS BiH ove godine obilježava 120 godina igranja fudbala u našoj domovini, tim povodom objavio je 18 najznačajnijih trenutaka tokom tog perioda.

Dokument koji je objavljen pod nazivom “Zajedno za sutra – Nogometni savez BiH, Strategija 2022. – 2026.” naveden je dio koji se odnosi na historiju fudbala u našoj zemlji, te je izdvojeno 18 najznačajnijih tačaka.

Tako je u prvoj tački navedena i godina (1903) kada je “prva fudbalska lopta” stigla u BiH, u grad Mostar. Potom slijedi 1905. godina kada je osnovan prvi fudbalski klub – HKD “Hrvoje”.

Prva fudbalska utakmica ikada odigrana u BiH, odigrana je 1908. godine u Mostaru. Kao najveći klupski uspjeh svih klubova naveli su plasman Željezničara u polufinale Kupa UEFA-e (današnje Europa lige) kada su Plavi nesretno eliminisani od Videotona.

  1. godine odigrana je i prva međunarodna utakmica N/FS-a BiH u Tirani protiv Albanije. Navedena je i najveća domaća (BiH 7:0 Estonija), ali i gostujuća pobjeda (Lihtenštajn 1:8 BiH), a potom i najveći plasman na FIFA-inoj rang listi, tada je naša selekcija zauzimala 13. poziciju.

Kao jedna od najbitnih prelomnih tačaka navedeno je imenovanje Vice Zeljkovića za predsjednika NFSBiH 2021. godine, te prvo domaćinstvo UEFA-inog takmičenja u BiH (Evropsko prvenstvo za kadetkinje).

Dokument “Zajedno za sutra – Nogometni savez BIH, Strategija 2002.-2026.”