Životni stil

Savršen recept za vrući dan: Crveni italijanski sos koji je na stolu za samo 20 minuta

Crveni sos

Pesto alla trapanese prepoznaje se po crvenoj boji, koji za razliku od tipičnog, zelenog pesta genovesea sadrži paradajz. Crveni pesto sos specijalitet je na Siciliji, gdje ga Italijani obožavaju s tjesteninom i najčešće poslužuju s kratkim i debeljuškastim oblicima koji se zovu busiati. U trgovinama ćete ga ponekad naći pod nazivom pesto alla siciliana, ali karakterističan je upravo za Trapane, regiju smještenu na samom sjeverozapadu Sicilije. Predivno rustikalan umak ima i hrskavu notu koju duguje bademima, a miriše na rajčicu, bosiljak i češnjak. Slast mu pruža i naribani sir - pecorino.

Sastojci za pastu alla trapanese

320 g tjestenine

250 g paradajza

50 g badema

50 g svježeg bosiljka + nekoliko listova za ukrašavanje

1 kašika naribanog sira (pecorino) + za posipavanje

1 čehno bijelog luka

maslinovo ulje

so, biber

Priprema

Bademe kuhajte u vrućoj vodi oko tri minute pa ih procijedite i ogulite. Paradajz zarežite pa kuhajte u vrućoj vodi 2 minute. Procijedite ga i ogulite. Naribajte sir. Ogulite i narežite bijeli luk na kriške.
Ako imate mužar, iskoristite ga za pripremu umaka, ali pesto možete pripremiti i u mikseru kratko miksajući (pulsirajući). Sastojke nemojte previše izmiksati – umak ne treba biti kremast.

Najprije zgnječite (ili kratko izmiksajte) bademe i bijeli luk, zatim paradajz i bosiljak. Tek na kraju dodajte naribani sir i malo ulja, prema ukusu. Posolite i po želji dodajte malo bibera.

Tjesteninu skuhajte, ocijedite kad je al dente i pomiješajte sa sosom. Dodajte i 2 kašike maslinovog ulja. Prema želji dodajte još sira i ukrasite bosiljkom.