Vijesti

Schmidt kod reisa Kavazovića: Vodili iscrpan razgovor

Reisul-ulemu Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića održao je sastanak sa visokim predstavnikom u BiH, Christianom Schmidtom. Danas je bio Schmidt kod reisa Kavazovića i, kako se navodi, vodili su iscrpan razgovor.

Ovo je navedeno u zvaničnom saopćenju OHR-a.

“Reisa Kavazovića u njegovom uredu na Kovačima danas je posjetio visoki predstavnik međunarodne zajednice u našoj zemlji Christian Schmidt. Dvojica sagovornika su vodili iscrpan razgovor o memorijalizaciji lokacija na kojima je počinjen genocid. Potom, potrebama bošnjačkih povratnika u RS, te sveukupnoj ulozi vjerskih zajednica. Kao i njihovom doprinosu deeskalaciji tenzija i promoviranju saradnje u BiH”, navedeno je u saopćenju.

Visoki predstavnik je naglasio da mjesta gdje su Bošnjaci zatvarani ili pogubljeni tokom srebreničkog genocida 1995. godine trebaju biti obilježena radi budućih generacija.

„Suočavanje s prošlošću i sjećanje na žrtve su ključni za pomirenje“, naglasio je Schmidt. Dodao je kako je „OHR spreman dublje se uključiti u ovo pitanje.“

Zanimljivo je da je baš danas otišao Schmidt kod reisa Kavazovića. Naime, on se nije pojavio na konstituirajućoj sjednici Predsjedništva BiH. Protiv njegovog dolaska bila je Željka Cvijanović. Poziv Schmidtu uputio je Denis Bećirović, dok se Željko Komšić nije izjasnio.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare