Visoki predstavnik

Schmidt odao počast Henryju Kissingeru

Visoki predstavnik Christian Schmidt odao je poštu preminulom dobitniku Nobelove nagrade za mir, Henryju Kissingeru.

"Cijeli život posvetio je promicanju dijaloga i međunarodne saradnje. Pamtit ću g. Kissingera sa kojim sam u nekoliko navrata imao izvrsne razgovore. Tokom naših razgovora, g. Kissinger je uvijek isticao koliko je stabilan Zapadni Balkan važan za uspješnu Evropsku uniju", kazao je visoki predstavnik u objavi na platformi X.

Poznati američki diplomata i naučnik Henry Kissinger, koji je ostavio neizbrisiv trag u vanjskoj politici SAD-a, preminuo je u 100. godini života u svom domu u Connecticutu.

Kissinger je bio diplomata, politolog, geopolitički konsultant i političar koji je služio kao državni sekretar i savjetnik za nacionalnu sigurnost u predsjedničkim administracijama Richarda Nixona i Geralda Forda.

Za doprinos u pregovorima o prekidu vatre u Vijetnamu 1973. godine je dobio Nobelovu nagradu za mir.

Heinz Alfred Kissinger rođen je u Furthu u Njemačkoj 27. maja 1923. u jevrejskoj porodici, s kojom se preselio u SAD 1938. godine, prije nacističke kampanje istrebljenja evropskih Jevreja.

Ime je promijenio u Henry, služio je u vojsci u Evropi u Drugom svjetskom ratu, a na Harvardu je doktorirao 1954. godine, na kojem je dugo godina i radio.

Nakon gotovo desetljeća u visokoj američkoj diplomatiji, Kissinger je 1982. u New Yorku osnovao konsultantsku kompaniju Kissinger Associates koja je nudila savjete svjetskoj korporativnoj eliti.