visoki predstavnik

Schmidt: Razmotrimo mogućnost vraćanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevo i region

Visoki predstavnik Christian Schmidt uputio je srdačne čestitke svim građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine povodom obilježavanja 40. godišnjice otvaranja Zimskih olimpijskih igara 1984. godine. Schmidt je istakao kako je Olimpijada bila potvrda snage miroljubivog natjecanja u periodu ispunjenom nadom i optimizmom, a da je olimpijski duh našao je dom u Sarajevu, zapalivši plamen zajedništva i prijateljstva.

"Međutim, samo devet godina kasnije, grad je zahvaćen očajem, terorom i tugom, da bi se potom digao iz pepela s obnovljenom nadom i odlučnošću za mir. Danas je Sarajevo glavni grad Bosne i Hercegovine, države na putu evropskih integracija i prosperiteta. Gradonačelnica Benjamina Karić i nepokolebljivi građani slobodnog Sarajeva zaslužuju pohvale za svoju beskompromisnu predanost izgradnji svjetlije budućnosti za sve.

Dok razmišljamo o krešendu i dinamičnom duhu Bolera, osjećamo potrebu za ponovnom manifestacijom mira i zajedništva ne samo u Sarajevu nego i u Banjoj Luci, Mostaru i cijeloj Bosni i Hercegovini. Ujedinimo se, u pravom duhu olimpijskog mota, da razmotrimo mogućnost vraćanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevo i region, uključujući i susjedne zemlje. Olimpijske igre mogle bi poslužiti kao svjetionik nade, nadahnjujući nas da prihvatimo zajedničku budućnost u Evropi", kaže Schmidt.

Dodaje da bi nas olimpijski mir mogao potaknuti da doživimo zajedničku budućnost u Evropi.

"Uvjeren sam da bi ljudi sada na novu olimpijadu u BiH gledali kao na izvrstan signal da je od 1995. ovaj dio svijeta ponovno stekao bogatstvo, mir i budućnost koja obećava. Moje je čvrsto uvjerenje da ova zemlja svojim primjerom može pokazati kako jedinstvo i saradnja mogu donijeti pozitivne promjene. Stoga pozivam sve donosioce odluka, sve nas, da udružimo snage i podržimo proslavu Olimpijskih igara mira u Sarajevu.

Zajedno stvorimo put ka svjetlijoj budućnosti u kojoj mir, blagostanje i solidarnost nadmoćno vladaju”, poručio je Schmidt.