visoki predstavnik

Schmidt se oglasio o Danu državnosti BiH

Ured visokog predstavnika (OHR) oglasio se povodom Dana državnosti BiH, koji se obilježava 25. novembra.

Iz OHR-a ističu da je to značajan datum u historiji BiH.

"Obilježavajući 25. novembar kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine, povezan sa historijskim zasjedanjem ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja BiH), koje je održano prije 80 godina, i prisjećajući se ovog ključnog trenutka iz prošlosti BiH, visoki predstavnik je napomenuo da sadašnja generacija bh. lidera treba usmjeriti svoje napore na osiguranje međusobne saradnje institucija BiH u cilju prosperitetne i zajedničke budućnosti", naveli su iz OHR-a.

Oni su dalje citirali izjavu visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

"Institucije Bosne i Hercegovine, uspostavljene Dejtonskim sporazumom 1995. godine, imaju suštinsku ulogu u održavanju mira, stabilnosti i demokratske vlasti. Prisjećajući se sjednice ZAVNOBIH-a, ističemo važnost usklađenog rada ovih institucija u cilju rješavanja izazova i korištenja šansi koje im se pružaju.

Saradnja između Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara i vlada dva bh. entiteta ima suštinski značaj za jačanje atmosfere saradnje, inkluzivnosti i napretka. Lideri BiH mogu graditi budućnost u kojoj se promoviraju vrijednosti tolerancije, različitosti i međusobnog poštovanja", rekao je Schmidt.

Dalje se navodi da je očuvanje društva i prihvatanja različitosti i inkluzivnosti osnovni temelj u osiguranju stabilnog društva.

"U Evropi koja jednako cijeni i različitost i jedinstvo, Bosna i Hercegovina ima potencijal da zbog svog jedinstvenog sastava bude most između različitih kultura i tradicija na osnovu historijskog naslijeđa ZAVNOBiH-a i poštivanjem principa sadržanih u Dejtonskom sporazumu".