Politika

SDA je danas u Krajini pokazala da je za vlast spremna mučiti ljude i napraviti pakt s izdajnicima države

Nakon višesedmične agonije finansije Unsko-sanskog kantona konačno su odblokirane.

Naime, na sjednici Skupštine USK izglasan je budžet sa minimalnih 16 glasova, a time su i hiljade budžetskih korisnika odahnule.

U ovaj, blago rečeno, nezavidni položaj Vlada USK i svi građani, zapali su nakon što je zastupnik koji pripada političkoj većini Anel Šahinović morao otputovati u Tursku na liječenje.

Time je većina koju predvode NES i SDP ostala bez prijeko potrebne šesnaeste ruke u Skupštini USK.

Ovaj moment vješto je iskoristila SDA koja je prepoznala priliku za rušenje Vlade koju vodi NES-ov Mustafa Ružnić i krenuli su u blokadu svega što im je bilo u mogućonosti.

Politička borba za kontrolu nad resursima vlasti legitimna je i legalna, a upravo zbog toga se pojedinci okupljaju u političke partije kroz koje nastoje doći do vlasti.

Međutim, problem je kada se to radi na štetu građana.

Dok je SDA cijeli kanton držala u potpunoj blokadi, policajace bez plaća kao i druge budžetske korisnike, građane bez adekvatne policijske zaštite, u pozadinu su rovarili i pokušavali ucjenama osigurati sebi većinu za postavljanje vlasti. Slično kao što su radili u Tuzlanskom kantonu, samo sad bezuspiješno.

Da se ustvari radilo o čistoj političkoj borbi za vlast, dokazala je i priča predsjednika NES-a Nermina Ogreševića koji je direktno od Bakira Izetbegovića tražio da SDA podrži budžet.

"Kažem Bakiru u Neumu da dignu ruku u Krajini za odluku o privremnom finansiranju, on kaže da moraju to politički dogovarati. Kod mene to izaziva nepovjerenje. Ne može odluka o privremnom finansiranju biti tačka političkog nadmudrivanje. Tri godine imamo migrantsku krizu, ništa nisu uradili, tek sada na kraju. Mi smo imali 120 hiljada migranata na ulicama. Svakakvih rizika je bilo. Morali smo improvizirati. Nismo imali adresu na državnom nivou sa kojom smo mogli razgovarati na tu temu", ispričao je Ogrešević u Centralnom dnevnoku Senada Hadžifejzovića.

Dakle, niti Izetbegoviću niti SDA-ovcima u Krajni nije bilo stalo da se kanton finansijski stabilizira nego da se političkom trgovinom dočepaju vlasti.

A da stvar bude gora, danas se tokom glasanja u Skupštini USK pokazalo da je SDA u rušenju Vlade USK sklopila pakt sa Laburistima ratnog zločinca Fikreta Abdića. Jedino su, naime, zastupnici SDA i Edina Abdić Pleho iz Laburista bili protiv budžeta i faktički isplate plaće policajcima i drugim radnicima u javnom sektoru.