Politika

Šef mađarske diplomatije razgovorao s Dodikom: Politika sankcija je propala

Politika sankcija je propala, ona samo podstiče neprijateljstvo, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Szijjarto nakon telefonskog razgovora sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, javlja SRNA.

Szijjarto je naveo da je sa Dodikom razgovarao u sklopu priprema za sastanak ministara inostranih poslova sutra u Briselu, na čijem je dnevnom redu i situacija u BiH.

“Ponovo smo potvrdili našu posvećenost teritorijalnom integritetu zemlje i poštovanje međunarodnih sporazuma, uključujući Dejtonski sporazum”, naveo je Szijjarto.

Ponovio je stav Mađarske da će uložiti veto na moguće sankcije Dodiku, javlja RTRS.

Istakao da trenutno ima dovoljno tenzija i da one više nisu potrebne, te da nastavljaju da apelujemo da EU ne prijeti sankcijama demokratski izabranim liderima na Zapadnom Balkanu, već da se uključi u dijalog sa njima.

“Politika sankcija je propala, ona samo podstiče neprijateljstvo. Umjesto toga, evropske integracije Zapadnog Balkana moraju biti ubrzane i to će biti pravo rješenje”, naveo je Szijjarto javlja SRNA.

Prema njegovim riječima, mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu su osnovni nacionalni interes za Mađarsku.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare