FERMENTIRANE NAMIRNICE

Šest jeftinih namirnica koje pomažu kod mršavljenja, a sprečavaju i ćelavost

Fermentirana hrana može poboljšati zdravlje crijeva i probavu, no ona pruža i druge zdravstvene benefite, može pomoći i kod sprječavanja ćelavosti, gubitka suvišnih kilograma te daje sjaj koži, javlja The Sun.

Sve je više naučnih dokaza o dobrobiti fermentirane hrane poput jogurta, kefira, kiselog kupusa i kimchija. Ta je hrana prošla proces fermentacije, koji potiče stvaranje probiotika koji su dobri za zdravlje.

Gastroenterološka dijetetičarka iz engleskog savjetovališta Oxford Gastro Dietitians Catherine Nash rekla je: "Vaša crijeva sadrže vlastiti ekosistem s hiljadama različitih vrsta mikroorganizama uključujući bakterije, viruse, kvasce i gljivice".

"Jedan od načina da se brinemo o crijevima je poticanje crijevnog ekosistema, tj. bioma, da bude što raznolikiji. Konzumacija fermentirane hrane može pomoći u povećanju raznolikosti mikrobiote u vašim crijevima, a ako njegujemo i brinemo o našim crijevima, to može stvoriti druge pozitivne učinke u tijelu", pojasnila je stručnjakinja.

Slijedi popis hrane koja vam u tome može pomoć!

Kiseli kupus je najbolji za probavu

Kiseli kupus je fermentirani kupus te sadrži probiotike koji podržavaju zdravlje probavnog sistema te vitamine A i C. Klinička ispitivanja su pokazala da kiseli kupus može pomoći u poboljšanju simptoma kod osoba sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS).

Druge studije pronašle su dokaze da probiotici koji se nalaze u fermentiranoj hrani poput kiselog kupusa imaju potencijalnu ulogu u prevenciji i liječenju raka dojke.

Klinička dijetetičarka i nutricionistica u aplikaciji za zdravlje Kic Liv Morrison otkrila je: "Kiseli kupus je snažna protuupalna hrana, a studije pokazuju da redovita konzumacija ima brojne zdravstvene prednosti".

"To uključuje snižavanje holesterola, masnoće i šećera u krvi, sprječavanje razvoja raznih vrsta raka, osobito raka debelog crijeva i dojke, sprječavanje bolesti srca i sužavanje arterija te poboljšanje imuniteta i metaboličkog zdravlja", dodala je.

Kimchi je najbolji za mršavljenje i sprječavanje gubitka kose

Kimchi je tradicionalna korejska fermentirana hrana, pikantnog i kiselkastog okusa, a obično se konzumira kao prilog. Njegovi sastojci mogu varirati, ali se obično pravi soljenjem i fermentacijom kupusa, rotkvica ili krastavaca i uključuje druge sastojke poput bijelog i crnog luka.

"Budući da je to fermentirana hrana, ona dodaje dobre bakterije u vaša crijeva. Sadrži vlakna koja su korisna za izgradnju dobrih bakterija i također sadrži važne vitamine poput vitamina A i C", rekla je Catherine.

Osim što je kimchi odličan za crijeva i gubitak težine, otkriveno je da on kosu čini bujnijom te da sprječava ćelavost. Mala studija iz 2019. godine proučavala je muškarce u ranoj fazi gubitka kose koji su konzumirali kimchi dva puta dnevno. Nakon mjesec dana prosječan broj dlaka porastao je s 85 po kvadratnom centimetru na 90, a zatim na 92 ​​nakon četiri mjeseca.

Kimchi možete kupiti u skoro svakoj trgovini, a njegova se cijena kreće od oko pet eura po tegli. No, možete ga i sami napraviti.

Kefir je najbolji za kožu

Kefir je fermentirano piće napravljeno od mlijeka i kefirnih zrnaca te poboljšava zdravlje crijeva i probavu. Istraživanja su pokazala da ispijanje tog napitka može poboljšati zdravlje kože jer jača kožnu barijeru te pomaže kod atopijskog dermatitisa (ekcema).

Stoga bi kefir mogao biti dobar izbor za osobe s hroničnim kožnim bolestima, budući da narušena kožna barijera također omogućuje pogoršanje kožnih bolesti i alergija. Također, visoke razine kalcija u kefirima na bazi mlijeka mogu pridonijeti zdravim kostima, jer se smanjuje rizik od osteoporoze.

Natto i tempeh najbolji su za kosti

Natto je, ustvari, fermentirana soja koja se često u Japanu jede za doručak ili kao međuobrok, a kod nas se može kupiti u specijaliziranim trgovinama te kod nekih malih privatnih proizvođača.

Natto je bogat dijetalnim vlaknima, nekim vitaminima i mineralima, što znači da je koristan za probavu i ublažava zatvor. "Bogat je hranjivim tvarima, a ima visoki udio kalcija, vitamina K, željeza i kalija. Oni su izvrsni za snižavanja krvnog pritiska, poboljšanje rada bubrega i srca, gustoću kostiju i imunitet", otkrila je Liv.

Vlakna su, također, korisna za prevenciju raka crijeva i bolesti srca te mogu kontrolirati težinu. Japanski istraživači preporučili su ženama u menopauzi da jedu natto kako bi spriječile gubitak koštane mase.

Tempeh se, također, pravi od fermentirane soje. Podrijetlom je iz Indonezije, sličan je tofuu i često se koristi kao alternativa mesu jer je bogat proteinima te obiluje vlaknima, pa može pomoći u poboljšanju zdravlja crijeva i razine holesterola. Tempeh se može kupiti u skoro svim trgovinama, a cijena mu se kreće od tri eura.

Jogurt je najbolji za mentalno zdravlje

Istraživanja su otkrila da određene vrste bakterija koje se nalaze u jogurtu potencijalno mogu poboljšati raspoloženje i simptome tjeskobe i depresije.

"Probiotička hrana za koju se pokazalo da ima blagotvoran učinak na mentalno zdravlje naziva se psihobioticima. Dobro istraženi, prirodni izvori psihobiotika uključuju grčki jogurt, kefir, kimchi i tempeh", otkrila je Liv.

"Postoje mnogi sojevi dobrih bakterija za koje se pokazalo da utječu na raspoloženje putem našeg imunološkog sistema. To se zove mikrobiota-crijeva-mozak signalizacija, šta je otmjeni izraz za način na koji naše crijevne bakterije komuniciraju s mozgom kako bi stvorile fizičke promjene", dodala je.

"Ovo područje istraživanja je prilično novo, tako da smo još uvijek daleko od mogućnosti prepisivanja specifičnih sojeva bakterija za liječenje nekih stanja mentalnog zdravlja. Bez obzira na to, istraživanje je obećavajuće i nema štete u uključivanju prirodne fermentirane hrane u svakodnevni jelovnik", istaknula je stručnjakinja.