vrijedne preporuke

Šest najboljih namirnica za nizak krvni pritisak

Hipertenzija ili visok krvni pritisak čest je problem s kojim smo svi dobro upoznati, ali postoji i hipotenzija o kojoj se puno rjeđe govori.

Ako je krvni pritisak nizak, to znači da srce ne pumpa krv dovoljno snažno.

Hipotenzija se dijagnostikuje kada je sistolički krvni pritisak niži od vrijednosti koje se smatraju normalnima, odnosno ako je očitanje manje od 90 mmHg.

Simptomi niskog krvnog pritiska mogu uključivati zamagljen vid, vrtoglavicu ili ošamućenost, nesvjesticu, umor, mučninu i poteškoće s koncentracijom.

Ako vam krvni pritisak padne, postoje namirnice koje vam mogu pomoći da ga dovedete u normalni raspon, prenosi Index.

Tein i kofein dve su stvari koje se, ako se uzimaju u malim količinama, preporučuju kod niskog krvnog pritiska.

Bakalar

U slučaju niskog pritiska, so može biti korisna, a svježi bakalar sadrži oko 90 miligrama natrijuma na 100 grama.

Šunka

Budući da je šunka bogata solju, može biti dobra opcija kada padne krvni pritisak.

Inćuni

Ako ste skloni hipotenziji, konzervirani inćuni mogu vam pomoći. To važi za riblje konzerve uopšteno.

Svježi sir

Jedna porcija od pola šoljice svježeg sira sa dva procenta masti sadrži 321 miligram natrijuma, što ga čini odličnom osnovom za međuobrok.

Dopunite ga voćem bogatim antioksidansima, poput borovnica, i masnoćama zdravim za srce, poput orašastih plodova, kako biste dobili još više nutritivne vrijednosti po zalogaju.

Masline

Masline su izvrstan dodatak ishrani za niski krvni pritisak, jer se u četvrt šoljice zelenih maslina nalazi 530 miligrama natrijuma.

Kombinacija maslina s drugom hranom s niskim udjelom soli, poput nemasnih bjelančevina, cjelovitih žitarica, voća i povrća, izvrsna je opcija za dobrobit zdravlja srca.