ZDRAVA PREHRANA

Šest vrsta voća i povrća bogatih antioksidansima koje često trebaju biti na meniju

Konzumiranje hrane bogate antioksidansima važna je komponenta zdrave prehrane. Antioksidansi pomažu neutralizirati oksidativni stres, nudeći zaštitu od staničnih oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Kako bi utjecaj antioksidansa na organizam bio što jači, potrebno je konzumirati namirnice koje su bogate ovim svojstvima.

Narandže

Narandže sadrže antioksidanse, uključujući flavone, terpene i limonoide, koji su poznati po svojim antioksidativnim svojstvima. Ovo popularno voće sadrži i druge hranjive tvari, poput vitamina C i A, kalija, kalcija, vlakana te vitamina B skupine. Kako prenosi Eat This, Not That, pojedine studije pokazuju da konzumacija narandži može pomoći u jačanju imunološkog sistema, te da kalij u narandžama pomaže u kontroli krvnog pritiska.

Brusnice

Zahvaljujući antocijaninima i polifenolima, brusnice su jedno od voća bogatog antioksidansima. Kao jednu od poznatijih zdravstvenih dobrobiti soka često se ističe sprječavanje infekcija urinarnog trakta, ali istraživanja navedena u Journal of the Science of Food and Agriculture pokazuju da brusnice mogu pomoći u zaštiti od upale crijeva, prenosi Eat This, Not That.

Maline

Maline su pri samom vrhu kada je u pitanju voće bogato antioksidansima. Prema naučnicima sa Univerziteta Oregon State, u malinama se nalazi antioksidans antocijanin koji pruža dobrobiti za zdravlje srca i može zaštititi od slabljenja pamćenja i zdravstvenih problema povezanih sa starenjem.

Brokula

Brokula je odličan izbor povrća za one koji u organizam žele povećati unos antioksidansa. Ako ste i vi jedni od njih, preporučuje se konzumacija kuhane brokule, koja je bogatija hranjivim tvarima. Brokula sadrži vitamine A, C i K, kalcij, kalij, željezo te antioksidanse poput glukozinolata, sulforafana i indol-3-karbinola.

Ovo povrće poznato je po svojim brojnim zdravstvenim dobrobitima, uključujući promicanje zdravlja srca i očiju, regulaciju tjelesne težine i dobrobiti za imunološko zdravlje, prema istraživanju objavljenom u časopisu Antibiotics, prenosi Eat This, Not That.

Cvekla

Cvekla sadrži folate, kalij, vitamin C i mangan. Također sadrži nitrate koji mogu pomoći u opuštanju krvnih žila kako bi se poboljšala atletska izvedba, oporavak nakon vježbanja i kontrolirao krvni pritisak. Prema istraživanju objavljenom u Food Science & Nutrition, antioksidativni kapacitet cvekle proizlazi iz betalaina, kojim je cvekla bogata.

Smrznuti špinat

Konzumacija ovog zelenog povrća može povećati unos antioksidansa u organizam. Špinat je odličan izvor vitamina, minerala i antioksidansa, sadrži vitamine A, C i K, folnu kiselinu i vlakna. Karotenoidi u špinatu, poput luteina i zeaksantina, jaki su antioksidansi koji povoljno djeluju na zdravlje očiju, prenosi Eat This, Not That.