BOGATA ANTIOKSIDANSIMA

Vitaminske bombice: Evo zašto bi češće trebali jesti rotkvice

Vjerojatno jedeš rotkvice uz kuhano meso, jaja i druga jela koja krase tradicionalni uskrsni stol, ali postoji toliko različitih načina da uživaš u ovom hrskavom i osvježavajućem povrću - i nekoliko razloga da ga jedeš češće.

Tradicionalne crvene rotkvice mogu se jesti sirove ili kuhane. Sirove kriške stavi na tost prekriven namazom od avokada ili humusom; dodaj ih sendvičima, salatama ili ih ubaci u smoothie. Svježu rotkvicu umoči u začinjeni tahini, guacamole umak, umak od graha, tapenadu od maslina ili umak od indijskih oraščića i sira. Također ih možeš ispeći u rerni zajedno s drugim povrćem poput krompira, batata, mrkve, paprika, luka i tikvica, peći na roštilju ili kuhati s maslinovim uljem i bijelim lukom te ih dodati jelima poput woka.

Uostalom, rotkvice su sjajne i ukiseljene ili fermentirane, koriste se kao ukras ili prilog bilo kojem jelu. Jedna napomena: Jedi rotkvice umjereno kako bi spriječila pad nivoa šećera u krvi i izbjegavaj ih ako imaš žučni kamenac, osim ako ti ljekar nije dao zeleno svjetlo.

Rotkvice rastu lako i brzo, tako da ih možeš posaditi u svom dvorištu, pa čak i na balkonu u teglici. Kada ih kupuješ na tržnici ili u trgovini, potraži one koje su čvrste s jarko zelenim, živahnim vrhovima. Duže ćeš ih moći čuvati u frižideru ako ukloniš zeleni dio. Ali možeš jesti i taj zeleni dio. Pirjaj ga ili dodaj sirovo u salate ili pesto. Sve kod rotkvice je jestivo i zdravo! A kad smo kod zdravlja, ova biljka u porodici krstašica (koja uključuje i kelj i brokulu), nudi neke potencijalno impresivne zdravstvene dobrobiti. Provjeri četiri glavne prednosti rotkvica.

Rotkvice imaju malo kalorija

Prema američkom ministarstvu poljoprivrede, jedna šolja sirove rotkvice sadrži manje od 20 kalorija, samo 4 grama ugljikohidrata (gotovo 2 grama kao vlakna), gotovo gram proteina i nema masti. Šolja narezane rotkvice također osigurava oko 30 posto dnevne vrijednosti vitamina C, kao i manje količine vitamina B, kalija, kalcija, željeza i magnezija.

Sadrže spojeve koji smanjuju upale u tijelu

Kao članice porodice krstašica, koja također uključuje kupus i senf, rotkvice sadrže prirodne supstance koje sadrže sumpor. Pokazalo se da ti spojevi smanjuju upalu, štite stanice od sredstava koja uzrokuju rak i ometaju rast stanica karcinoma. Spojevi u rotkvici također su pokazali antibakterijsko djelovanje, primjerice - protiv bakterija Helicobacter pylori, koje su povezane s čirom i rakom želuca.

Bogata je antioksidansima

Antioksidans je postao popularna riječ koja označava hranu kao zdravu ili funkcionalnu. Ali dokazano je da antioksidansi igraju veliku ulogu u smanjenju upala i zaštiti stanica od oštećenja, u odbrani od preranog starenja i bolesti.

U opsežnom pregledu za 2019. objavljenom u časopisu Nutrients, istraživači su primijetili da rotkvica, koja se u narodnoj medicini koristi od davnina, pruža nekoliko vrsta antioksidansa. Nalaze se u jestivom korijenu povrća, kao i u izdancima, sjemenkama i lišću. Naučnici vjeruju da prirodni spojevi mogu pomoći u zaštiti od određenih karcinoma, uključujući rak vrata maternice, dojke, prostate, debelog crijeva, jetre i pluća.

Mogu štititi od dijabetesa

Predviđa se da će se broj odraslih osoba kojima je dijagnosticiran dijabetes gotovo utrostručiti do 2060. godine. Iako jednostavno jedenje više rotkvica samo po sebi neće negirati rizik, istraživanja pokazuju blagotvoran odnos između ovog povrća i bolesti.

Pregled 2017. objavljen u časopisu Nutrients proučavao je vezu između rotkvice i dijabetesa. To je uključivalo sok, ekstrakt i klice korijena rotkvice. Istraživači su primijetili da su zaštitni učinci vjerojatno povezani sa sposobnošću povrća da pojača tjelesni antioksidativni odbrambeni mehanizam i pozitivno utječe na hormonski pokrenute promjene glukoze. Čini se da rotkvice također smanjuju apsorpciju glukoze u crijevima i potiču unos glukoze, što smanjuje razinu šećera u krvi.