koristan trik

Sigurno ste je pogrešno koristili: Znate li čemu služi ladica ispod rerne?

Ipak, mnogi pojedinci za brzo zagrijavanje i pripremu jela radije će ipak koristiti mikrovalnu pećnicu.
ladica ispod rerne

Većina ljudi u ladici ispod rerne drži kalupe, posude, papir za pečenje i druge kuhinjske potrepštine. Međutim, to nije bila namjena za kojoj služi ladica ispod rerne.

"Ispostavilo se da je ponekad dosadna funkcija zapravo svrhovita i može održati večeru toplom ako čekate goste koji kasnije", rekao je TikToker u videu.

Za električne rerne ova se ladica može koristiti kao grijač, dok se plinski štednjaci mogu dovoljno zagrijati da se u ladici mogu peći namirnice. Usto, poslužit će za dobivanje primamljive boje na vrhu pečenog mesa i sira ili za tostiranje kriški hljeba s bijelim lukom. Možete je koristiti čak za pečenje domaćih nachosa.

Isto tako, topla ladica ispod rerne odlična je za dizanje tijesta za hljeb budući da će topli prostor brže aktivirati kvasac. Sve što trebate učiniti je zagrijati pećnicu sa 140 na 230 stepeni i zatim tijesto staviti na dno dok se ne udvostruči, prenosi The Sun.

Naravno, svaki kuhar također može koristiti ladicu za pohranu, jer je savršene veličine za limove, kalupe za muffine i kalupe za torte. Mnogi pojedinci za brzo zagrijavanje i pripremu jela radije će ipak koristiti mikrovalnu pećnicu.

No ono što možda niste znali, jest činjenica da mikrovalne pećnice također imaju način kuhanja koji vam može uštedjeti sate pripreme hrane.

Naprimjer, ako gulite puno bijelog luka, kako biste uštedjeli na vremenu prilikom čišćenja, jednostavno ubacite sav bijeli luk na 20 sekundi u mikrovalnu i sam će ispasti iz kore bez potrebe da je čistite. Na taj način možete očistiti cijele glavice, bez potrebe razdvajanja režnjeva.

Još jedan koristan trik - u mikrovalnoj rerni možete sušiti svježe začinsko bilje. Da biste to učinili, stavite začinsko bilje u mikrovalnu pećnicu na intervale od 30 sekundi dok ne postigne željeni nivo suhoće.

I još jedan savjet za uštedu vremena - umjesto u klasičnoj pećnici, povrće možete pripremiti u mikrovalnoj. Budući da povrće gubi hranjive tvari izlaganjem toplini, njegovo kuhanje u mikrovalnoj zapravo može biti zdravija alternativa.