dali rok od sedam dana

Sindikat Doma zdravlja Foča-Ustikolina održao štrajk upozorenja, zdravstvu prijeti kolaps

Sindikalna organizacija Doma zdravlja Foča-Ustikolina danas je održala štrajk upozorenja kako bi ukazala na potrebu rješavanja problema u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

U skladu sa odlukom sindikata, štrajk upozorenja će trajati po pola sata dnevno, narednih sedam dana, koliko se osnivaču daje rok za imenovanje privremenog UO i imenovanje v.d. direktora, bez kojih ova ustanova ne može funkcionisati.

U sindikatu smatraju da je rok od sedam dana više nego dovoljan da se riješi, kako su kazali, nepodnošljiva situacija za pacijente kao i uposlenike te upozorili da će u suprotnom doći do totalnog kolapsa zdravstvenog sistema u ovoj općini.

Za cijelu situaciju u toj ustanovi, u sindikatu odgovornim smatraju načelnika Općine Foča u FBiH Muju Sofradžiju koji je, podsjetili su, u ranijim izjavama za medije tvrdio da su problemi u Domu zdravlja proceduralne prirode te de će imenovanje privremenog UO i v.d direktora biti obavljeno na narednoj sjednici vijeća, što se nije desilo.

Iz sindikata su također poručili da ovo nisu politička prepucavanja, kako tvrdi načelnik Mujo Sofradžija, nego borba za prava radnika i adekvatnu uslugu primarne zdravstvene zaštite koja je kako tvrde pred kolapsom.

Naglašavaju da se javnom ustanovom ne vlada već poštuju zakoni, prava pacijenta i prava radnika.