Vijesti

Sindikat radnika trgovine BiH podržao Ženski marš

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH podržao je Ženski marš i borbu za život.

“STBIH , kao sindikat koji u svom članstvu ima radnike i radnice iz svih krajeva BIH, one koji svakodnevno svoj život stavljaju na kocku radeći na prvoj liniji pandemije ne želi ostati po strani događaja koji su jasan pokazatelj građanskog bunta i stvarno i jedina osnova za promjenu uslova života i rada. Iz tog razloga, želimo podržati građanke koje su hrabro i u ime između ostalog i radnika i radnica u sektoru trgovine zatražile odgovornost vlasti za direktno ugrožavanje života i zdravlja građana i građanki BIH”, naveli su u saopćenju.

Kažu da je borba za život i borba za život radnika, pa je zato i zajednička.

“STBIH neće samo deklarativno podržati Ženski marš. Želimo biti dio promjene koja se jedino može desiti kao posljedica jasne opredjeljenosti građana i građanki da uzmu svoju sudbinu u svoje ruke, da traže i istraju na odgovornosti onih koji već decenijama žive na grbači radnika i radnica iz realnog sektora a evo već drugu godinu pandemije bezobzirno i bahato direktno i indirektno ugrožavaju njihovo zdravlje i opstanak. Iz toga razloga ćemo sa svoje strane direktnim učešćem u narednim aktivnostima kao i planiranju nekih zajedničkih dati svoj doprinos da se sa ulica Sarajeva, ali nadamo se i drugih gradova u BIH čuje i glas radnika, glas trgovaca koji više nemaju strpljenja da čekaju da neko drugi počne voditi brigu o njihovim životima”, kaže se u saopćenju.

Na kraju kažu da neće učiniti ništa da dodatno otežaju ionako tešku epidemiološku situaciju te da neće zloupotrijebiti povjerenje koje im je ukazalo članstvo.

“Naš jedini motiv je dati svoj doprinos borbi za život i dostajanstvo. Ta borba je nemoguća bez radnika i u tom smislu smatramo da je naša obaveza kao sindikata biti tamo gdje se ona vodi”, zaključuje se u saopćenju.Povezani postovi: