Vijesti

Sindikat radnika Zraka: Sud nam je odbio žalbu, a u međuvremenu smo dogovorili milionski posao

Na osnovu nezvaničnih informacija koje smo dobili iz Suda, žalba Zrak d.d. Sarajevo na prvostepenu odluku o pokretanju stečaja je u Kantonalnom sudu odbijena kao nedopuštena, zbog, po njihovim riječima obraćanja neovlaštenog lica. Ovo je danas saopćeno iz Sindikata radnika Zraka.

Oni objašnjavaju šta se desilo s izmjenom advokata koji zastupa firmu.

"Prethodni advokat Kenan Ademovic otkazao je punomoć, a imenovan je advokat Edin Suljić. Dopisom suda od advokata Suljića tražena je dopuna dokumentacije tako da je nejasno zbog čega se nakon izmjene advokata uopšte spominje ime Kenana Ademovića od strane Suda.

Da je situacija jasna i uvezana, dokaz je da je stečajni upravnik jos juče putem pošte poslao otkaze ugovora o radu svim radnicima, iako je prethodno na sastanku sa ministrom, v.d. direktorom Zraka i predstavnicima sindikata dogovoreno da se ne uručuju otkazi prije odluke Suda po žalbi", kažu iz Sindikata radnika.

Da apsurd bude još veći, dodaju oni, ostvaren je kontakt između predstavnika Zraka d.d. i BNT-TmiH, s ciljem potpisivanja novog višemilionskog ugovora, "što bi praktično značilo obezbjeđenje posla za Zrak d.d. u narednih par godina".

"Pored ovih kontakata, najavljena je i posjeta predstavnika bugarske firme s ciljem nastavka saradnje jer je to firma s kojom je Zrak d.d. vec sarađivao u prošlosti.

Nadalje, načelno je dogovoreno formiranje jednog stručnog tima, sastavljenog od renomiranih stručnjaka iz oblasti optike, optoelektronike i elektronike, te nekoliko fizičara, hemičara i matematičara, koji bi napravili dugoročnu strategiju rada i razvoja Zraka.

Međutim, kapacitet i kompetencije stečajnog upravitelja su previše ograničene, te je priča o pravljenju njegovog plana o ozdravljenju firme u rangu naučne fantastike. Prije svega ne poznaje proizvodnju i tržište a sama činjenica da traži od radnika i sindikata da mu naprave plan i organizaciju proizvodnje kao i kompletnog poslovanja, dovoljno govori o tome o kakvom je 'kapacitetu' riječ. Moramo još naglasiti da taj isti stečajni upravitelj već 6 godina obavlja tu funkciju u firmi Šipad, te da je zaposlenik KJKP Toplane Sarajevo, što znači da trenutno obavlja tri posla i samim tim je upitno koliko on zaista može biti posvećen Zraku.

Ako Vlada nakon svih ovih pokazatelja nije spremna a mi imamo informaciju da ima zakonsku mogućnost i ingerencije da po hitnoj proceduri sve ovo zaustavi i izuzme postupak iz Suda. To bi bila praktična primjena opredijeljenosti Vlade za očuvanje i razvoj firme, u šta ne želimo sumnjati. U protivnom, 'Bio jednom jedan Zrak'", saopćeno je.