Kriminal

SIPA o akciji “Profit”: Evo koliko je novca oduzeto. Blokirani milioni na računima

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu od ranih jutarnjih sati provode operativnu akciju kodnog naziva „Profit“ u okviru koje je slobode lišeno 14 osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 342. Кrivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Organizovani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 251. „Prevara u privrednom poslovanju“, člana 272. „Pranje novca“, člana 294. „Prevara“ i člana 383. „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ istog zakona.

Kako je saopćeno iz SIPA-e, još uvijek traju pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stvari na više lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku, koje koristi 16 fizičkih lica i devet pravnih lica, i do sada je otkriveno i privremeno oduzeto 744.800,00 eura, 89.400,00 КM, 10,800,00 КN i 13,720 RSD, te obimna dokumentacija i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

”Preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, policijski službenici SIPA-e privremeno su obustavili raspolaganje novčanim sredstvima na dva računa u iznosu od 1.988.900,44 u КM valuti i iznosu od 1.884.007,40 u EUR valuti, koja su locirana na računima 19 lica.

Zahvaljujemo se Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, te policijskim službenicima MUP-a Srednjobosanskog kantona, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona i MUP-a Кantona Sarajevo na pruženoj pomoći prilikom realizacije ove akcije”, saopćeno je.

Podsjećamo, u velikoj akciji SIPA-e, između ostalih, uhapšeni su biznismen Zijad Blekić te bivši predsjednik Komsije za vrijednosne papire, Hasan Ćelam.Povezani postovi: