AKCIJA BUNA

SIPA uhapsila dvije osobe zbog trgovine drogom, oduzeto 16 kilograma marihuane

Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto 16 kilograma opojne droge marihuana, 20.450 eura,1.600 KM, 2.500 švicarskih franaka, dva putnička motorna vozila te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela
Pretresi na pet lokacija maskirani muškaras u sipa uniformi crnoj

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), jučer su u okviru operativne akcije "Buna" na području Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, realizovali pretrese stambenih i ugostiteljskog objekta, drugih prostorija i pokretnih stvari na tri lokacije.

Pretresi su izvršeni zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela "organizovani kriminal" i "neovlašten promet opojnim drogama" propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Slobode su lišena dva lica koja su sprovedena u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto 16 kilograma opojne droge marihuana, 20.450 eura,1.600 KM, 2.500 švicarskih franaka, dva putnička motorna vozila te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela, ističu iz SIPA-e.

Pretresi su realizovani na osnovu naloga Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a u saradnji sa Obavještajno sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine.

Operativnom akcijom "Buna" prekinut je lanac međunarodnog krijumčarenja opojnih droga sa područja Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, koji je prema raspoloživim saznanjima postojao duži vremenski period.