Zdravlje

Sjedite li prekriženih nogu? Oslobodite se te navike, šteti zdravlju

Kod sjedenja jako puno žena ima nešto zajedničko: prekriže noge jednu preko druge, a prvotno je ta poza nastala kako bi se ‘spriječilo zavirivanje pod suknju’. Danas nije neobično vidjeti ni muškarce da tako sjede i mnogi su preuzeli tu naviku, koju je teško prekinuti.

Međutim, takvo sjedenje ima svojih mana, piše Times of India.

Sjedite li duži vremenski period u toj pozi, može doći do paralize peronealnog živca što oslabljuje mišiće zadužene za podizanje stopala.

Ovakav način sjedenja, također, može dovesti do neravnoteže u zdjelici jer unutrašnji bedreni mišić postaje kraći, a vanjski bedreni mišić je sve duži, a kod takvog stanja postoji rizik od pomicanja zglobova iz mjesta.

PROČITAJTE  Ozbiljni poremećaji kod djece jer koriste mobitele predugo

Mnoge studije pokazuju kako navika dugog sjedenja prekriženih nogu povisuje krvni pritisak u tijelu čak i ako problemi s pritiskom inače ne postoje. Izbjegavanje takvog sjedenja vodi boljoj cirkulaciji.

Veće su šanse za nastanak tzv. “paukovih vena”. Iako kod pojave vidljivih vena genetika ima važnu ulogu, sjedenje prekriženih nogu također može biti krivac za njihov nastanak. Naime, u krvnim žilama postoje mali ventili koji onemogućuju da krv teče u pogrešnom smjeru. Ali, ako su noge prekrižene, pritisak na vene se povećava i otežava protok krvi.

Pojedina istraživanja pokazuju kako sjedenje prekriženih nogu duže od tri sata na dan može dovesti do pogrbljenog držanja tijela, bolova u donjem dijelu leđa i vratu kao i stvaranja nelagodnog osjećaja u kukovima.

PROČITAJTE  Liječnica otkrila razloge zbog kojih su vam stopala uvijek hladna


Povezani postovi: