Zdrava hrana

5 namirnica koje nas griju i jačaju imunitet: Poboljšavaju cirkulaciju i veoma su ukusne

Kako je zima i hladno vrijeme veliki faktor koji nepovoljno utiču na imunitet, budući da je to sezona virusa i prehlada, zdravlje treba ojačati i prilagoditi vremenskim uslovima.

Ishranu treba obogatiti kuhanim jelima, korijenastim povrćem, žitaricama, čajevima, svim onim namirnicama koje podstiču cirkulaciju i pomažu tijelu da se odbrani od hladnoće, a ujedno i ugrije.

Kako biste to postigli, obratite pažnju na namirnice koje važe za one koje “griju tijelo”.

1. Ren

Korijensta biljka podstiče organizam na čišćenje, ubrzava metabolizam i povoljno utiče na cirkulaciju, pa samim tim zagrijava organizam.

Ren je riznica vitamina C, poređenja radi, ima ga tri puta više od limuna. Efikasan je protiv prehlada i gripa, a ukusan dodatak mesu i jelima sa ovom namirnicom.

2. Heljda

Heljda je bogata bjelančevinama, vitaminima B1 i B12. Najveći kvalitet heljde je visok nivo antioksidanasa, čija je uloga da eliminiše slobodne radikale, koji se smatraju jednim od glacnih uzroka nastajanja kancera i srčanih oboljenja.

Osim toga, ona doprinosi zagrijavanju organizma, jer je namirnica koja je odlična za krvotok.

3. Ljuta paprika

Kapsaicin, sastojak od koga potiče ljutina, pozitivno djeluje na funkciju srca, ublažava bolove, sprečava nastanak čira na želucu i popravlja raspoloženje.

S obzirom na to da ubrzava cirkulaciju, ljuta paprika je odlična namirnica za zagrijavanje organizma.

4. Bijeli luk

O blagotvornim dejstvima bijelog luka ne treba posebno govoriti. Povoljno utiče na snižavanje lošeg holesterola, sadrži alicin, poznati i kao prirodni antibiotik.

Bijeli luk odlično utiče na imunitet. Sadrži vitamine, korisna ulja, aminokiseline važne za naše tijelo. Takođe, sadrži alicin, sastojak poznat po protivupalnom efektu.

Zato se preporučuje redovna konzumacija bijelog luka, posebno u hladnijim mjesecima u godini.

5. Biber

Biber zagrijava udove, pa se preporučuje osoba koje imaju lošu cirkulaciju. Vrlo je koristan za regulaciju probave i djeluje antikancerogeno, smanjuje nadimanje, ublažava prehlade i upale.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare