Australija

Skandal iz 1960-ih: Djeca su se rađala s urođenim manama zbog sastojka u tabletama. Izvinjenje nakon više od pola stoljeća!

Talidomid, koji je razvila njemačka kompanija Gruenenthal, procjenjuje se da je ubio 80.000 djece širom svijeta prije rođenja, a još 20.000 rođeno s defektima

Australija će uputiti nacionalno izvinjenje svim građanima pogođenim "tragedijom Thalidomida", rekao je u ponedjeljak premijer Anthony Albanese, više od pola stoljeća nakon što su djeca rođena s urođenim manama jer su majke uzimale tablete protiv jutarnjih mučnina.

Talidomid je bio aktivni sastojak sedativa koji je široko distribuiran mnogim majkama širom svijeta početkom 1960-ih. Naknadno je utvrđeno da uzrokuje malformacije udova, crta lica i unutarnjih organa u nerođene djece.

"Tragedija s talidomidom mračno je poglavlje u historiji naše nacije i svijeta. Preživjeli, njihove porodice, prijatelji i njegovatelji zagovarali su ovo izvinjenje s hrabrošću i uvjerenjem dugi niz godina. Ovaj trenutak je dugo čekano nacionalno priznanje za sve što su pretrpjeli i za šta su se borili", rekao je Albanese.

Skandal s talidomidom pokrenuo je svjetsku reviziju režima testiranja lijekova, ali i povećao ugled američke Uprave za hranu i lijekove, koja je bila usamljenja u svom ustrajnom odbijanju da izda odobrenje za taj lijek, iako je distribuiran u SAD-u radi testiranja. Britanska vlada se 2010. godine izvinila žrtvama.

Talidomid, koji je razvila njemačka kompanija Gruenenthal, procjenjuje se da je ubio 80.000 djece širom svijeta prije rođenja, a još 20.000 rođeno s defektima.

Australka, koja je rođena bez ruku i nogu nakon što joj je majka uzela Thalidomide, 2012. je dobila nagodbu vrijednu više miliona dolara od Diageo Plc, lokalnog distributera. Godine 2010. Diageo je pristao isplatiti 50 miliona australskih dolara (32 miliona dolara) za 45 žrtava u Australiji i Novom Zelandu.

Albanese će se izviniti u parlamentu 29. novembra. Australska vlada registrirala je 146 preživjelih od talidomida, iako je tačan broj pogođenih nepoznat.

"Dajući ovo izvinjenje, odat ćemo priznanje svim onim bebama koje su umrle i porodicama koje ih žale, kao i onima koji su preživjeli, ali čiji su životi bili otežani učincima tog strašnog lijeka", rekao je Albanese.