IT

Skandal: Podaci 400 miliona korisnika Twittera prodaju se na crnom tržištu

400 miliona korisnika Twittera logo twittera na plavoj podlozi

Podaci o 400 miliona korisnika Twittera koji sadrže privatne e-mailove i povezane telefonske brojeve navodno su stavljeni na prodaju na crnom tržištu. Obavještajna kompanija za kibernetički kriminal Hudson Rock istaknula je "vjerodostojnu prijetnju" putem Twittera u kojoj neko navodno prodaje privatnu bazu podataka koja sadrži podatke za kontakt 400 miliona korisničkih računa.

"Privatna baza podataka sadrži poražavajuće količine informacija uključujući e-mailove i telefonske brojeve korisnika visokog profila kao što su AOC, Kevin O'Leary, Vitalik Buterin i drugi", izjavio je Hudson Rock.

Dodao je:

“U objavi prijetnje tvrdi da su podaci dobijeni početkom 2022. zbog ranjivosti na Twitteru, kao i pokušaja iznuđivanja Elona Muska da kupi podatke ili se suoči s tužbama prema GDPR-u.”

Hudson Rock rekao je da iako nije bio u mogućnosti u potpunosti provjeriti hakerove tvrdnje s obzirom na broj računa. Ipak, rekao je da se "nezavisna provjera samih podataka čini legitimnom".

Web3 sigurnosna kompanija DeFiYield pogledala je 1.000 računa koje je haker dao kao uzorak. Potvrdila je da su podaci "pravi". Također je došao do hakera putem Telegrama i primijetio da tamo aktivno čekaju kupca.

Ako se utvrdi da je istinita, povreda bi mogla biti značajan razlog za zabrinutost za korisnike Crypto Twigttera. Posebno se to odnosni na one koji rade pod pseudonimom.

Međutim, neki su korisnici istakli da je teško povjerovati u kršenje tako velikih razmjera. Naime, trenutni broj aktivnih mjesečnih korisnika navodno iznosi oko 450 miliona.